Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, bood donderdag namens de provincie excuses aan voor haar rol in het slavernijverleden. Ook komen er informatiebordjes bij landgoederen die een link hebben met het slavernijverleden. Op die borden komt bijvoorbeeld te staan hoe de financiering van deze locaties tot stand is gekomen.
“We hopen dat dit project recht doet aan de geschiedenis”, zegt gedeputeerde Anne Koning (Recreatie). Zij was donderdag aanwezig bij de presentatie van een onderzoek naar de rol van het gewest Holland en het latere Zuid-Holland in het slavernijverleden.
Volgens de gedeputeerde is het goed om te genieten van de recreatieplekken én je daarbij bewust te zijn van de ‘schaduwzijde van de Hollandse geschiedenis’. “Als je niet weet wat je ziet, dan ben je onwetend over het verleden”, zegt zij. “En we willen juist van een verdeeld verleden naar een gedeelde toekomst gaan.”
De informatieborden bevatten ook een QR-code met een link naar de website Geschiedenis van Zuid-Holland, waarop verhalen en filmpjes staan over onder meer de koloniale geschiedenis van de provincie.
Ook is daar informatie te vinden over landgoederen en buitenplaatsen die eigendom waren van bestuurders die rijk werden met koloniale investeringen en uitbuiting van mensen. De informatie komt veelal uit gemeentelijke archieven.