Na een poging van de voormalige minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) Marie Levens, om kleinere klassen te introduceren, heeft de nieuwe minister Henry Ori besloten de gemiddelde klassegrens landelijk terug te brengen van 24 naar 35 leerlingen per klas. Ook heeft hij ervoor gekozen dat de leerlingen niet 3, maar 5 dagen per week naar school moeten.
Het is bekend dat er een tekort is aan schoolruimte alsook een tekort aan leerkrachten. Ook tijdens het vorige bewind werd gewaagd wat mislukte, waaronder het bouwen van extra lokalen om die kleinere klassen mogelijk te maken. Deze lokalen zijn nooit gebouwd.
Tina geeft haar eigen opvatting vanuit de kijk en rol van de ouders:
“Het gevolg van meer leerlingen per klas is dat leerkrachten meer moeite moeten doen om individuele leerlingen de aandacht te geven die zij nodig hebben. Het aantal leerlingen kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van onderwijs en geeft leerlingen minder kans om persoonlijke relaties met hun leerkrachten op te bouwen.
Leerkrachten kunnen het aantal leerlingen met meer dan 35 per klas verwerken door de klas in kleinere groepen te splitsen, te werken met een implementatieteam, of van alles wat een leerkracht kan doen om de situatie te verbeteren.”
Tina: “Het is belangrijk dat leerkrachten de tijd krijgen om de leerlingen te observeren, in kleinere groepen te werken, verschillende instructiemethoden te gebruiken en leerlingen op individueel niveau te begeleiden. Als leerkrachten meer persoonlijke aandacht geven aan leerlingen, zullen zij in staat zijn hun instructie en lesstof effectief te leveren.”
Waarom zijn kleinere klassen van 24 mislukt?
Kleinere klassen van 24 leerlingen in Suriname is een strategie om een betere leeromgeving te creëren. Door de leerlingen in kleinere groepen te splitsen, kunnen leerkrachten meer interactie met de leerlingen hebben en hun behoeftes beter begrijpen.
Kleinere klassen kunnen ook helpen om de studenten zorg te verbeteren door leerlingen individuele aandacht te geven. Ook kan het leerproces thuisondersteuning en ouderparticipatie bevorderen.
Door de leerlingen in kleinere klassen te splitsen, kan ook voor meer gepersonaliseerde informatie over de leerprestaties worden vereenvoudigd. Dit maakt het gemakkelijker voor leerlingen om hun unieke leerbehoeften te begrijpen en om betere leercondities te creëren.
Zijn klassen van 35 leerlingen normaal?
Het is afhankelijk van de context. In sommige scholen zouden klassen met 35 leerlingen normaal kunnen zijn, vooral als er een verhoogd gemiddeld aantal leerlingen per klas is. In andere gevallen zou een klas met 35 leerlingen gezien kunnen worden als abnormaal, vooral als er een lager gemiddeld aantal leerlingen per klas is.
Kleinere klassen worden vaak aangemoedigd om leerlingen extra persoonlijke aandacht te geven en om de kans op afleiding met externe factoren of consequent onoplettend gedrag van leerlingen te verminderen.
Hoeveel werkdruk komt er op leerkrachten met 35 leerlingen per klas?
Met 35 leerlingen per klas wordt er veel meer vereist van leerkrachten, vooral op het gebied van het geven van persoonlijke aandacht.
Leerkrachten moeten hun lessen aanpassen aan een breder scala aan leerbehoeften en het vergroot de kans dat leerlingen dingen missen.
Leerkrachten moeten ook extra tijd besteden aan het ontwikkelen van goede relaties met hun leerlingen, en meer tijd besteden aan het observeren, interveniëren en behandelen van leerlingen in kleinere groepen of een-op-een. Er is ook meer begeleiding bij het maken van huiswerk en het helpen bij het begrijpen van lesstof.
Al met al resulteert dit in meer werkdruk voor leerkrachten met 35 leerlingen per klas.
Minister Ori vindt dat bij klassen met 35 leerlingen er een andere manier van klasmanagement moet worden gevoerd. Hij stelt voor, dat sommige klassen twee leerkrachten nodig hebben, maar voegt er direct aan toe dat dit alleen kan worden toegepast als er voldoende leerkrachten zijn.
Er zijn veel verschillende programma’s, opleidingen en trainingen die leerkrachten kunnen volgen om te leren hoe ze effectieve klasmanagement strategieën kunnen gebruiken. Maar dat is een proces dat maanden, zo niet jaren, kan duren. Nu is er acuut behoefte aan nieuw klasmanagement, volgens Tina.
Waarom hebben ouders moeite met 3 dagen per week school?
Ouders hebben moeite met 3 dagen per week school, omdat het hen lastig valt hun kinderen op andere dagen te begeleiden met de leeractiviteiten.
Als kinderen thuis leren, moeten ouders er zijn om te helpen met dat leren, huiswerk te maken en op te letten of hun kinderen niet afgeleid raken. Dit kan zorgen voor extra stress voor de ouders, vooral als zij werken of hun kinderen tussen de schooldagen niet kunnen begeleiden.
Ouders maken zich ook zorgen over het niveau van academisch leren dat hun kinderen ontvangen, wanneer zij slechts 3 dagen per week naar school gaan. Sommige ouders denken. dat hun kinderen op andere dagen minder motivatie hebben om hun lesstof te leren, waardoor hun academisch leerproces in de weg staat.