Mennonieten de ‘ezels’ voor Mexicaanse drugskartels

De kwestie rond de komst van een groep mennonieten die zich als een gemeenschap wil vestigen in het westen van het land, blijft de gemoederen bezighouden. Nog steeds is volstrekt onduidelijk in hoeverre de regering bereid is om medewerking te verlenen aan hun komst. 

Maar, voor zover bekend, is er nog geen enkele officiële mededeling van regeringszijde geweest hierover en meer en meer verhalen duiken ondertussen op over deze zogenaamde vredelievende doopsgezinden die beweren zich vooral met ‘mechanische landbouw’ te zullen bezighouden. Zo kappen ze in diverse Latijns-Amerikaanse landen grote stukken (oer-)bos, nemen ze meer inheemse gronden in bezit dan waarover met lokale autoriteiten afspraken zijn gemaakt en bedreigen ze diverse inheemse leiders. De mennonieten lijken zich met name te vestigen in inheemse gebieden en dat dreigt nu ook in Suriname te gebeuren.

Maar, naast de hierboven genoemde bezigheden van mennonieten, die in zekere zin zijn te vergelijken met de Amish in de Verenigde Staten, blijken ze ook – in ieder geval in het recente verleden – betrokken te zijn (geweest) bij de smokkel van cocaïne en marihuana en diensten te hebben verleend aan Mexicaanse drugskartels als ‘ezels’ (drugssmokkelaars).

Hieronder volgt een globale en willekeurige selectie uit vele berichten die de afgelopen jaren zijn verschenen in internationale media over de betrokkenheid van mennonieten bij drugskartels in Mexico.

2000

In een weekend in het najaar van 2000 deed de politie van Cuauhtemoc, Mexico, een inval in twee huizen van mennonieten die crack-cocaïne en een 9mm-pistool opleverde. De politie kwam tot de conclusie, dat deze conservatieve gemeenschap betrokken was bij een toenemende cultuur van drugshandel en verslaving. Zes mennonieten werden gearresteerd bij de inval, zo berichtte destijds The Los Angeles Times op gezag van persbureau Associated Press.

“Op basis van de opmerkingen van hun eigen gemeenschap zijn we er zeker van dat er veel meer crackhuizen zijn dan alleen die twee”, zei destijds de politiechef van Cuauhtemoc, Enrique Villagran.

Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten hadden begin 2001 tientallen mennonieten gearresteerd voor drugshandel en smokkel.

Drugsdealers wierven leden uit de mennonitische kerken in Noord-Mexico.

Amerikaanse douane-agenten hadden in 2000 drie mensen gearresteerd met Germaanse achternamen van Cuauhtemoc. Elk werd betrapt op het smokkelen van meer dan 100 pond marihuana naar Texas. Alle drie waren mennonieten.

Belize

The Washington Post berichtte in oktober 2011 over de invloed van Mexicaanse drugskartels via mennonieten in Belize. In het noordelijke Orange Walk-district van Belize, een agrarisch gebied dat bekend staat om zijn suikerriet, citrusvruchten en grote boerderijen die worden gerund door mennonieten, landden drugs vliegtuigjes in het donker nabij de Mexicaanse grens. De plaatsvervangende militaire commandant van Belize, kolonel Javier Castellanos, zei dat mennonieten betrokken waren bij het egaliseren van illegale landingsbanen die door het leger waren vernietigd.

OM Colorado, VS – 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) in de Amerikaanse staat Colorado berichtte in september 2013 dat zij vervolging had ingesteld tegen zeven mennonieten die werden verdacht van de smokkel van 1.000 kilo marihuana.

Een van de zeven beklaagden, Abraham Friesen-Remple, werd gearresteerd op 20 augustus 2013 in het Santa Teresa-punt van binnenkomst in New Mexico.

Volgens de rechtbankverslagen en getuigenissen die tijdens de hoorzitting van Friesen-Remple werden gepresenteerd, werkten de beklaagden met een Mexicaans drugskartel, waarbij duizenden kilogram marihuana eerst werden verhandeld door de drugs in de gastanks van auto’s te plaatsen, en later de drugs in grote landbouwmachines te verbergen. De auto’s staken de Mexicaanse grens over en reden naar Colorado Springs, waar de marihuana werd geladen bij een autoreparatiewerkplaats. Bestuurders namen vervolgens de marihuana mee naar verschillende plaatsen in het hele land.

Vrachtwagens met landbouwmachines, waarin de drugs zaten, bleven de marihuana in de Verenigde Staten vervoeren. 

April 2014 mennoniet veroordeeld tot 7 jaar cel voor smokkel cocaïne van Mexico naar Canada

De nieuwswebsite InsightCrime berichtte op 1 mei 2014, dat op 25 april Jacob Fehr, een lid van de mennonieten-gemeenschap in Mexico die naar Canada was verhuisd, werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de smokkel van cocaïne, meldde CBC News. Fehr maakte naar verluidt zijn derde reis van Chihuahua, Mexico, naar Alberta, Canada voor een kartel toen hij werd betrapt met twee kilo cocaïne in zijn auto.

De Canadese autoriteiten hebben hun bezorgdheid geuit over de banden, terwijl een agent van de Drugs Enforcement Administration (DEA) waarschuwde voor het gevaar van kartelgeweld dat zich hierdoor naar Canada verspreid.

15 maanden cel voor smokkel tonnen marihuana naar VS uit Mexico

Maanden later, 1 december 2014, bericht de Britse krant The Guardian

dat een mennoniet tot 15 maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens hulp bij het transport van tonnen marihuana naar de VS in wat de aanklagers een samenzwering van drugssmokkel tussen doopsgezinden en een Mexicaans drugskartel noemden.

Abraham Friesen-Remple zou later op de dag worden vrijgelaten nadat een rechter hem had veroordeeld tot een gevangenisstraf als onderdeel van een pleidooiovereenkomst die hij in oktober had gesloten.

Aanklagers zeiden dat hij een ondergeschikte rol speelde als chauffeur en het Juarez-kartel hielp bij het smokkelen van drugs in gastanks van auto’s en in landbouwmachines.

Friesen-Remple was een van de zeven mensen die werden aangeklaagd, op één na allemaal lid van een Mexicaanse doopsgezinde gemeenschap in Chihuahua. Aanklagers zeggen ook dat de doopsgezinden marihuana verbouwden voor het kartel.

Het onderzoek omvatte telefoontaps waarbij 32.200 gesprekken werden opgenomen in het Spaans en een door doopsgezinden gebruikt Duits dialect. De autoriteiten zeiden dat de operatie naar North Carolina was verhuisd na de arrestatie van een persoon die een autoschadeherstelbedrijf in Colorado runde dat bij de zaak betrokken was.

Uit rechtbankverslagen blijkt, dat Friesen-Remple een lading marihuana – verborgen in een bulldozer op een boerderij – had afgeleverd bij een huis in Shelby, North Carolina. DEA-agenten tapten zijn telefoon af en hoorden dat hij aanwijzingen kreeg van iemand in Mexico. Friesen-Remple was op 20 augustus 2013 gearresteerd in het Santa Testa Point of Entry in New Mexico. Hij pleitte schuldig aan het gebruik van een telefoon om de distributie van marihuana te vergemakkelijken.

Vorengaande is slechts een nieuwsselectie. Maar, daaruit wordt wel duidelijk, dat mennonieten er niet voor terugdeinzen om zaken te doen met drugskartels in Mexico. 

Zorgen autoriteiten Mexico over mennonieten gemeenschappen

Tot slot, VOA News meldde eind juli 2022, dat doopsgezinde boerengemeenschappen in het zuiden van Mexico – mennonieten – een punt van zorg zijn voor de Mexicaanse regering. Ze kappen delen van het Maya-woud, het grootste tropische bos in Noord-Amerika. Global Forest Watch is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met ontbossing. Het zei, dat het Maya-woud elk jaar met bijna 900 vierkante kilometer krimpt.

‘De wil van God’

De Mennonieten zeggen dat het de wil van God is om hun boerderijen uit te breiden om hun gezinnen een eenvoudig leven te kunnen bieden.

Isaak Dyck Thiessen is boer en leider in de doopsgezinde nederzetting Chavi en stelt, dat zijn volk met rust gelaten wil worden.

PK

error: Kopiëren mag niet!