Tiffany Birambie is een inheemse onderneemster die afkomstig is uit het dorp Pierre-Kondré Kumbasi in Para. In het dorp zijn twee coöperaties, een agro coöperatie en een vrouwencoöperatie. Birambie maakt deel uit van beide coöperaties. “Beide coöperaties hebben mij gestimuleerd om zelfstandig mijn ding te gaan doen, mijn eigen ananasvelden te openen en te beplanten. Natuurlijk hebben ze me ook geholpen”, zegt de onderneemster in een reactie tegenover Dagblad Suriname.
De vrouwencoöperatie houdt zich onder andere bezig met het produceren van sappen. In totaal zijn er 13 verschillende smaken, waarvan ananas het hoofdproduct is. Enkele sappen die geproduceerd worden zijn: gembermix ananas, ananas mix mopé, ananas mix papaja, ananas mix guave, markoesa, lemmetje, zuurzak, kersen en nog veel meer. De prijs van de sappen hangt af van de hoeveelheid en de smaak. De mixsappen kosten bijvoorbeeld SRD 90 per liter. Daarnaast hebben zij ook gesneden ananas, jam, ananas op azijn en ananas saté. Volgens Birambie worden alleen biologische vruchten (onbespoten vruchten) geplant.
De onderneemster verkoopt haar ananassen tegen een redelijke prijs, omdat zij de aanplant zelf doet. Een extra large ananas kost SRD 100, large SRD 80, medium SRD 60, small SRD 30 en een extra small SRD 20. De verkoop van de sapproducten lukt niet altijd, stelt zij. “Op bepaalde tijden komen er heel veel bestellingen binnen, maar soms heb je 10 tot 11 bestellingen per week. Winsten maken lukt nog niet zo vlot, maar het gaat de betere kant op.” Volgens haar is er heel veel concurrentie, omdat er ook andere dorpen zijn die aan de aanplant doen.
Naar het zeggen van Birambie is er ook een periode waarbij er een overschot aan ananas zal zijn. De prijzen worden dan ook aangepast. “Men levert ook voor de ananasfabriek die binnen in het dorp is. Ik maak ook deel daarvan uit. Het is onze eigen ananasfabriek, genaamd Asajaka Weno verwerking.”
Op de vraag of zij toekomstplannen heeft, zegt de onderneemster dat ze grotere dromen heeft. Zij wil onder andere meer hectare gaan beplanten. Op die manier wordt volgens haar werkgelegenheid gecreëerd voor de jongeren binnen het dorp. “In onze sappenfabriek werken onze eigen inheemse vrouwen”, zegt Birambie vol trots.
SK