Bestaanszekerheid landbouwers Wayambogebied in gevaar

De Stichting Afwatering Agrarische velden, onder leiding van voorzitter, Gilbert Knott, heeft dinsdag 30 mei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) laten weten, tijdens een eerste overlegsessie tussen diverse betrokken partijen in het district Saramacca, dat de toekomst en de bestaanszekerheid van de landbouwers in het Wayambogebied ernstig in gevaar is. 

De stichting had hieromtrent al op 10 februari een petitie overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi.

Tijdens het overleg dinsdag is gesproken over het continue onder water lopen van de landbouwpercelen waarbij de stremming van de natuurlijke afvoer waterwegen door activiteiten van Staatsolie N.V. wordt veroorzaakt. Staatsolie werkt in een gebied, voorbij een rode lijn, waar zij niet mag werken.

Het gevolg van de stremming in combinatie met de regens en de gebiedsligging is een bijna continue overstroming van het gebied waardoor agrarische ontwikkeling onmogelijk is geworden.

De stichting heeft na de overlegsessie plaatsen bezocht met Landbouw-directeur Soedeshchand Jairam, hoofd beleidsmedewerkster Soraya van Dijk-Abdulhak en ressort- en rayonleiders waarbij de ernst van de situatie van nabij is bekeken.

Als de situatie ongewijzigd blijft, zal het gebied binnen niet al te lange tijd veranderd zijn in een grote waterpoel alleen maar vanwege de drang naar olie. De stichting gaf aan zeker niet tegen de oliewinning te zijn, maar wel tegen de manier van hoe er te werk wordt gegaan. 

De minister heeft zijn ondersteuning toegezegd.

error: Kopiëren mag niet!