Hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 Decembermoordenstrafproces, lijkt zich klaar te maken voor een veroordeling door het Hof van Justitie. Hij was dinsdag aanwezig bij de behandeling van het Hoger Beroep in de 8 decemberstrafzaak.Vijf verdachten, inclusief Bouterse ,staan terecht voor de kamer van het Hof van Justitie.
Het Openbaar Ministerie, OM, heeft dinsdag gereageerd op het pleidooi van advocaat Irvin Kandhai. In het requisitoir blijft het OM erbij, dat Bouterse medeplichtig is aan de moord op vijftien personen met voorbedachten rade uitgevoerd naar kalm beraad.
Bouterse zei zelf aan journalisten, dat indien hij opgepakt wordt om zijn straf uit te gaan zitten, men mag weten dat hij sigaretten wil. Hij noemde een bekend merk. Volgens de oud-president en oud-dictator maakt hij zich meer druk over de situatie in het land, dan het proces. Bouterse stelde eerder tijdens de behandeling vann de zaak, dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. Alle zeven verdachten hebben aangegeven dat ze Hoger Beroep hebben aangetekend, omdat ze tegen hun vonnis zijn. Volgens hen zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen door de Krijgsraad.
Verdere behandeling
De Krijgsraad heeft celstraffen tussen de 5 jaar en 20 jaar geveld. De Hofkamer die over al de beroepszaken zal beslissen, bestaat uit kamerpresident Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen. Vanuit het Openbaar Ministerie treedt advocaat-generaal Carmen Rasam op. Astrid Niamat, waarnemend procureur-generaal, voerde dinsdag het woord. De kamersamenstelling is conform de wet Militaire Strafrechtspleging.
In november 2019 werd hoofdverdachte Bouterse conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar veroordeeld. Dat vonnis werd bij verstek geveld. Bouterse ging in verzet en het vonnis werd na behandeling wederom bevestigd. Tegen het vonnis heeft Bouterse Hoger Beroep aangetekend.
Decemebermoorden
De Decembermoorden of 8 decembermoorden is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Voorzichtig kan gesteld worden, dat de gebeurtenissen in december 1982 de meest controversiële en gevoeligste zijn in de post-onafhakelijkheid van Suriname. Zowel in Suriname als bij de Surinamers in Nederland heeft deze gebeurtenis diepe sporen achtergelaten.