Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft met de regerirng Santokhi-Brunswijk een strikt programma opgesteld, dat ertoe moet leiden, dat Suriname uit de financieel-economische crisis geraakt. Maar, dat programma, vooral van bezuinigingen en verhogingen van uiteenlopende tarieven, heeft tot nu toe slechts gezorgd voor meer armoede in het land. Door onder het IMF-bewind tot stand gekomen afspraken zijn burgers zwaar in hun portemonnee geraakt.
Uit een recente poll op de website van Dagblad Suriname, waarin de vraag werd gesteld of het leven van mensen zal verbeteren met het IMF-verhaal van de regering, blijkt dan ook dat van de 1.654 personen die de poll hebben ingevuld, maar liefst 1.320 stemmers de optie ‘Nee’ hebben aangevinkt, 70 procent. Slechts 334 personen, 20%, geloven dat het leven wel zal verbeteren door het ‘IMF-verhaal’.
De meeste Surinamers vertrouwen niet in de beloften van de regering vanwege een geschiedenis van mislukte economische hervormingen. Veel Surinamers blijken te twijfelen aan de verwachtingen die door de regering worden gewekt, dat hun leven zal verbeteren door middel van het IMF-verhaal. Totdat burgers meer vertrouwen hebben in de regering, zullen ze niet geloven dat hun leven echt zal verbeteren met het IMF-verhaal.
Dat leven gaat misschien verbeteren zodra de eerste olievaten het land op rollen, gevuld met gewonnen olie voor de kust van het land. Dat is hetgeen waar burgers nu vooral naar uitkijken en op hopen. Het IMF heeft tot de dag vandaag de samenleving niets goeds gebracht. Natuurlijk moest de regering iets ondernemen om uit de schuldencrisis te komen, maar het juk van het IMF drukt te zwaar op de schouders van vooral de man en vrouw in de straat.
PK