In een poll op de website van Dagblad Suriname werd afgelopen week de vraag gesteld of de regering kans op succes heeft wanneer zij een krutu houdt met marrons en inheemsen. Van de 1.558 lezers en volgers van Dagblad Suriname hebben 1.289 personen (83 procent) de optie ‘Nee’ ingevuld. Maar 17%, 269 stemmers, denken dat een krutu wel tot enig succes kan leiden.
De grote meerderheid gelooft dus, dat de regering niet succesvol zal zijn met een te beleggen krutu, omdat het een moeilijke taak is. Het vraagt tijd, middelen en creativiteit om te zorgen voor een oplossing die het beste is voor beide gemeenschappen. Er worden regelmatig geschillen en conflicten gerapporteerd over landbouw, mijnbouw, stroom- en waterrechten, wat ervoor zorgt dat de regering maar niet tot een adequate structurele oplossing weet te komen.
Omdat veel problemen geworteld zijn in de culturele en historische verschillen tussen de marrons en de inheemse gemeenschap, zal het voor de regering moeilijk zijn om deze te beheren. Bovendien hebben veel mensen twijfels of de regering de juiste voorzorgsmaatregelen heeft genomen om een eerlijke en duurzame oplossing te bieden aan beide gemeenschappen.
De hele actuele grondenrechtenkwestie spreekt boekdelen. Ook zo’n issue zal met een krutu van de regering met inheemsen en marrons niet tot een concrete oplossing leiden. Maar, natuurlijk kan het geen kwaad om een krutu te beleggen, maar met wie? Met welke groepen binnen de marron- en inheemse gemeenschappen wil de regering in een krutu in gesprek? Deze gemeenschappen zijn het onderling ook niet over iedere kwestie met elkaar eens.
Kortom, de regering zal er een zware klus aan hebben en een krutu dient bijzonder goed voorbereid te worden met respect voor alle geluiden, commentaren, kritiek en aangedragen oplossingen en suggesties.
PK