De regering heeft haar zoveelste prijsverhoging bekendgemaakt. Dit keer geldt een hoger watertarief per 1 juli; de dag dat de slavernij in het land werd afgeschaft. Hoewel de regering aangeeft dat ze de subsidie wenst af te bouwen vanwege het IMF-programma, geeft ze ook aan dat er met de vrijgekomen middelen andere zaken moeten worden bewerkstelligd. Ondanks het feit, dat Suriname in de top 5 van de wereld staat wat betreft schone bronwaterreserves, blijkt nu ook dat eigen grondstoffen de bevolking geen voordeel meer bieden.
Water is niet alleen belangrijk voor huishoudelijke doeleinden, maar wordt ook veel gebruikt in de industrie. Wat de regering bij dit soort essentiële zaken over het hoofd ziet is, dat ze geen bedrijf is en andere taken heeft dan een normale onderneming. Ze brengt de bevolking nu in een rap tempo op dezelfde hoogte als de commerciële markt met alle gevolgen van dien voor de samenleving.
Een waterprijsverhoging betekent, dat het bedrag dat burgers maandelijks betalen voor water wordt verhoogd.
Het betekent ook dat de prijsverhoging doorberekend zal worden aan producten die water gebruiken in hun bewerkingen. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld voedselproducten, verpakte dranken, drank, mixen, gebak, ijs, fruitsappen en conserven, huishoudelijke schoonmaakartikelen, producten voor persoonlijk gebruik en cosmetica meer gaan kosten als gevolg van de verhoging van de waterprijs.
Deze producten en meer die water als basisgrondstof hebben, zullen verder uit het bereik van de bevolking komen.
Men gaat te gemakkelijk ervan uit, dat het alleen om drinkwater gaat, maar het strekt veel verder.
De lokale producten die producten fabriceren met water als basis, zullen het nog moeilijker krijgen dan de producten die uit de CARICOM komen, vooral uit Trinidad. Die zijn nu al relatief goedkoper dan de lokale Surinaamse producten.Met de verhogingen op komst, zal de consument snel kiezen voor de goedkoopste producten en zullen Sranang sani op de rekken blijven.
In de downstream zal het de staat meer kosten, aangezien de importen zullen toenemen en de druk op de deviezen groter zal worden…