OM bespreekt met goudopkoop- en exportbedrijven hoge kwikdamp concentraties boven Paramaribo

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 25 mei een vervolgbespreking gevoerd met de goudopkoop en –exportbedrijven over de hoge concentratie kwikdamp boven Paramaribo, zo laat het OM weten.

Aan deze vervolgbespreking namen goudopkoop- en exportbedrijven, het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, de districtscommissarissen en de Deviezencommissie deel..

Het NIMOS heeft de minimale voorwaarden waaraan de goudopkoop- en exportbedrijven zich moeten houden bij de uitoefening van hun werkzaamheden opgesteld en gepresenteerd, maar deze informatie wordt kennelijk niet met de samenleving gedeeld, althans die informatie is niet door het OM in haar persbericht vermeld.

De goudopkoop en –exportbedrijven hebben hun feedback gegeven, zo schrijft het OM tot slot, ook zonder nadere informatie over waaruit die feedback bestond..

2013

In maart 2013 werd al bericht, dat de kwikdamp in de omgevingslucht van Paramaribo al jaren de grens van internationale normen en standaarden overschreed. Onderzoeker Dennis Wip van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, die destijds metingen in de stad verrichtte, zei dat de overmatige kwikdamp niet zozeer het gevolg is van de activiteiten van goudbedrijven in Paramaribo, maar van raffinaderijen, en processen in mijnbouwindustrie. Wip zei toen ook, dat Paramaribo het zesvoudige aan kwikuitstoot produceert dan een van de meest vervuilde steden in China. 

Er werden metingen verricht van 7.000-8.000 nanogram per kubieke meter, terwijl de norm van de WHO (World Health Organization) 1.000 nanogram (1 microgram) per m3 is. personen in de mijnbouwindustrie juiste richtlijnen hebben.

OM eind december 2022: maatregelen tegen kwikdamp

Eind december 2022 liet het Openbaar Ministerie weten, nadat weer uit metingen was gebleken dat boven Boven Paramaribo-Noord een hoge concentratie is aan kwikdamp, dat het in verband met de bestrijding van milieucriminaliteit hiertegen maatregelen zou treffen.

Ook bleek toen, dat vergunningen van goudopkoopbedrijven aan geen enkele voorwaarden wat betreft het milieuaspect, zijn gebonden. “Slechts enkele bedrijven houden rekening met het milieuaspect en hebben de nodige voorzieningen getroffen”, aldus het OM eind december vorig jaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!