“Ik ben genoodzaakt mijn pand te sluiten”, zegt Karim tegenover de redactie van Dagblad Suriname. Karim, die een kleine winkel had, geeft aan dat hij de huur uiteindelijk niet meer kon betalen. Zijn winkel draaide al niet zo goed want er zijn in de tijd ook drie andere goed gesorteerde supermarkten bij gekomen.
”De slag in 2019 had mij helemaal neergehaald en na even opstaan ben ik helemaal gevallen. Ondanks dat ik geen personeel had, kon ik de huur uiteindelijk niet betalen, de huur was eerst 550 US en is nu 800, dit is veel te zwaar.”
Niet alleen Karim, maar ook enkele andere panden zijn op slot en worden weer verkocht, verhuurd of staan tijden leeg.
“Zelfs dat restaurant dat lekker eten verkocht is er niet meer”, zegt een burger.
Een andere ondernemer stelt, dat hij zijn pand ook heeft gesloten, omdat hij zijn huur niet meer kon voldoen. Het gebouw dat hij had gehuurd bestond uit twee delen, boven en beneden. “Ik moest mijn contract vernieuwen, want het benedenpand kon ik mij niet meer permitteren. Mijn gezin en ik wonen boven, dus besloot uiteindelijk om het dak boven ons hoofd toch te behouden.”
Ook een winkeleigenaar laat weten, dat hij zijn pand heeft gesloten. In zijn geval gaat het erom, dat zijn winkel niet meer draaide. “A ting Kong tranga helemaal mo serie ala sani en loekoe sa mie go doe”, benadrukt de winkeleigenaar.
“Het verhuren van een pand in deze tijd is zelfs ook een moeilijke klus. Met de schommelende koers verlies je en kan je ook spreken van geluk”, zegt de winkeleigenaar. “In deze tijd is aan geld komen ook moeilijk, mijn winkel draait nu niet, dus ik moet wel alles zien te betalen en ook zien te eten, maar hoe doe je dat?”
TM