Er moet maar een zaak gebeuren en heel Suriname is in een hype, in rep en roer. Vermeende experts komen van alle kanten met uitspraken zonder enig vooronderzoek te doen. Deze al te vaak misleidende uitspraken creëren meer paniek onder de samenleving wat dan weer gevoed wordt door vals nieuws. De doelen hier zijn vaak politieke doelen,, waarvan de burgers niet het inzicht hebben, dat ze worden misbruikt.
Onlangs hebben we dit weer gezien bij het geval van cyanide in het district Brokopondo.
Wij bagatelliseren niet het feit, dat cyanide een snelwerkend, potentieel dodelijk chemische stof is dat in verschillende vormen kan voorkomen.
Cyanide wordt het meest gebruikt in de metallurgie voor galvaniseren, metaalreiniging en het verwijderen van goud uit het erts. Het wordt ook gebruikt in de mijnbouw en de chemische industrie voor het verwerken van goud en zilver, maar ook in de fotografie voor het ontwikkelen van film. In de afgelopen jaren heeft het bekendheid gekregen vanwege het gebruik ervan als chemisch wapen bij terrorisme en in oorlogvoering.
Het is extreem gevaarlijk en kan potentieel dodelijk zijn. Acute vergiftiging met cyanide kan optreden na inademing, inslikken of huidcontact.
Elk bedrijf, bedrijf of faciliteit dat cyanide gebruikt, opslaat of produceert, moet een nauwkeurige administratie bijhouden en zich registreren bij de juiste autoriteiten. Dit gebeurt niet nauwkeurig in ons land, waar het al jaren illegaal ons land binnenkomt en niemand beweert er ook maar iets van te weten.
Importverbod
Cyanide mag niet geïmporteerd worden. Het is verboden en kan alleen met uitdrukkelijke toestemming van het ministerie van Economische Zaken.
Vooralsnog is bekend dat de twee grote internationale goudmijnbedrijven in het land cyanide gebruiken. Veel illegale gouddelvers gebruiken het ook, maar het dodelijk spul komt al jaren illegaal ons land binnen. De vernietiging en vergiftiging van de gebieden waar voornamelijk illegaal wordt gemijnd gebeurt al jaren. Ondanks dat burgers en instituties dat weten heeft niemand eerder zo luid aan de bel getrokken.
Waarom nu?
Nu doet men dat wel. Maar, waarom nu en niet eerder?
Dat cyanide in het water terecht is gekomen in en rond het stuwmeer moet nog bewezen worden, wat tot nu toe niet is gebeurd. Slechts drie watermonsters zijn genomen uit het 1.560 vierkante kilometer grote stuwmeer.
Iemand heeft een filmpje upgeload op social media met iets dat vervuild water moet voorstellen en de “hel” over cyanide brak los.’ Mensen maakten filmpjes als zou men ziek zijn gewordenOok meent men dat het drinkwater vervuild is door cyanide. Thans blijkt echter na alle hype, dat niemand zich officieel heeft aangemeld als ziek en dat het drinkwater niet vervuild is.
De directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij, Clifton Linga, heeft zelf het drinkwater in het gebied gedronken in bijzijn van de bewoners daar. Dit alleen maar om te tonen dat er niets aan de hand is.
Wat wel een feit is, is dat cyanide zichtbaar gebruikt wordt in de kleine goudmijnen. Hiervan toonde de vicepresident, Ronnie Brunswijk, beelden. Het ligt aan de overheid om ervoor te zorgen dat het illegale product niet meer wordt geïmporteerd en de harde vervolging hiervan in te zetten.
De hype is niet opgezet om aandacht te trekken, omdat het al jarenlang illegaal wordt gebruikt.
Politiek doel
Het heeft een politiek doel, om de huidige regering in een kwaad daglicht te stellen, al zou zij niet verantwoordelijk zijn voor alle ellende in het gebied. In het gebied zijn achter elkaar berichten gekomen, al dan niet over overstromingen, de stuwdam en nu cyanide.
De schuld van de overstromingen heeft men getracht in de schoenen te schuiven van de regering, terwijl de oorzaak ligt in klimatologische omstandigheden. Dat hebben wij eerder ook gehad in de gebieden en dorpen langs de rivier. Bij de stuwdam bleek al snel dat het om afkalving ging dat snel werd hersteld. Nu dan weer cyanide, maar er dus s geen enkele formele ziekmelding geweest.
Wat wel een feit is, is dat cyanide al jaren illegaal wordt ingevoerd.
Zal de staat werkelijk onderzoek doen en de vervolging inzetten of zullen wij wederom geconfronteerd worden met het Surinaams gebruik van “blinde ,uur” of “doofpot”? Als dat het is, dan maar wachten op de volgende hype en doemscenario..