Wim Udenhout op 85-jarige leeftijd overleden

Oud-premier Willem Alfred (Wim) Udenhout is maandagavond na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Udenhout was ten tijde van het militaire bewind circa twee jaar premier van de kabinetten Udenhout I (1984-1985) en kabinet-Udenhout II (1985-1986).

Van 1989 tot 1997 was hij Surinaams ambassadeur in de Verenigde Staten en permanent vertegenwoordiger bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Hij was ook voorzitter van het bestuur van de Suriname Conservation Foundation, lid van het Steering Committee van het zogenoemde Guiana Shield Initiative en adviseur van de president van Suriname.

Wim Udenhout werd geboren op 29 september 1937 in het district Coronie. Hij ging in Suriname en in Nederland achtereenvolgens Engels, sociolinguïstiek en Amerikaanse geschiedenis studeren. In 1966 behaalde hij in Nederland zijn bevoegdheid om Engelse les te geven waarna hij tot 1970 op verschillende scholen in Suriname Engels doceerde. Vervolgens ging hij naar Leiden waar hij aan de universiteit Engelse taal- en letterkunde ging studeren.

In 1975 besloot Udenhout terug te keren naar Suriname om in Paramaribo docent en hoofd van de sectie Engels te worden aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

error: Kopiëren mag niet!