Inflatie verwachting dit jaar gesteld op rond 36 procent

De inflatieverwachting voor dit jaar is gesteld op rond de 36 tot 37 procent. Centrale Bank-governor Maurice Roemer zegt, dat dit cijfer nog steeds hoog is, maar het is wel aanzienlijk lager dan die van het vorig jaar. De inflatie vorig jaar kwam uit op rond de 54 procent. De bedoeling is dat volgend jaar er verder gewerkt wordt om de inflatie van rond de 36 tot 37 procent naar beneden te krijgen. Het omlaag krijgen van de  inflatie is belangrijk, omdat het te maken heeft met de koopkracht.

De inflatiedoelstelling is een van de belangrijke onderdelen van het economisch hervormingsprogramma in het kader van de samenwerking met het IMF. “Als we doen wat we samen met elkaar hebben afgesproken, zal de inflatiedoelstelling voor dit jaar gerealiseerd kunnen worden”, zegt de Centrale Bank topman. 

De te nemen beleidsmaatregelen liggen op het fiscale vlak en het monetaire vlak. De fiscale maatregelen liggen op het bord van de regering c.q. de minister van Financiën. Die hebben in hoofdzaak te maken met het begrotingsbeleid, met name de inkomstenverhogende en uitgavenbeperkende maatregelen.  

Voor wat betreft de monetaire maatregelen die van de Centrale Bank uitgaan, noemt Roemer onder meer de verhoging van de kasreserveregeling van 39 naar 44%, het beperken van de SRD kredietgroei van de algemene banken tot 20%, de Open Markt Operaties (OMO’s) oftewel de TD-veilingen en de introductie van Centrale Bank certificaten (CBC). 

Met de verhoging van de kasreserveregeling hebben de banken minder ruimte om kredieten in SRD te verstrekken. Ook het maximaliseren van de kredietgroei van de banken heeft hiermee te maken. Het verstrekken van SRD kredieten, vooral wanneer die aangewend worden voor consumptieve doeleinden, dragen bij aan de groei van overtollige liquiditeiten. Vorig jaar hebben de banken in de SRD sfeer circa SRD 2,7 miljard aan nieuwe kredieten aan bedrijven en huishoudens verstrekt, waarvan het gros is aangewend voor consumptieve doeleinden. De kredietgroei in 2022 bedroeg 44 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Financiële stabiliteit

Voor wat betreft het koersregiem wijst Roemer er met nadruk op, dat het vrije koersregiem wordt voortgezet. De koers komt tot stand middels de werking van het mechanisme van vraag en aanbod. De koers komt tot stand in de markt. De Centrale Bank noteert slechts. Niet de regering, en ook niet de Centrale Bank kan de koers vast stellen. 

Een belangrijke afspraak welke recentelijk gemaakt is tijdens de besprekingen met de IMF technische missie is, dat de Centrale Bank een “roadmap” zal vaststellen, waarlangs de versterking van de financiële instellingen, met name de algemene banken, zal plaatsvinden. 

Versterking van de financiële sector c.q het realiseren van financiële stabiliteit, is een belangrijke doelstelling van het IMF economisch hervormingsprogramma. Recentelijk is door een internationaal accountantsbureau een “quality assets review” verricht van de banken. De activa van de banken zijn daarbij onder de loep genomen. Het gaat er in essentie om. dat de banken gezond moeten zijn. Op basis van de resultaten van de” quality assets review” van de algemene banken, gaat de Centrale Bank nu een beleidsplan opstellen om te komen tot verbetering en versterking van de financiële sector.

SS

error: Kopiëren mag niet!