Wakay staat “standby” om water te pompen

Het pompgemaal te Wakay staat “standby” om water te pompen ten behoeve van de padieinzaai in Nickerie. De aanvoer van brandstof om de pompen te draaien heeft ondertussen plaatsgevonden. Tot  nu toe is het echter nog niet nodig geweest om de pompen te Wakay te laten draaien, omdat er voldoende water is in de Nanizwamp. Door middel van zwaartekracht wordt het irrigatiewater uit de zwamp naar de hoofdkanalen geloosd, van waaruit de verschillende rijstpolders in het westelijk deel van Nickerie worden bevloeid. 

Sanjay Troloki, directeur van het Overliggend Waterschap MCP (OW MCP, MultiPurpose Corantijn Project) dat belast is met de toelevering van irrigatiewater ten behoeve van de rijstbouw, zegt dat het in de afgelopen dagen vanwege regenval het waterpeil in de Nanizwamp zodanig is, dat er vanuit Wakay het nog niet nodig was om water te pompen.

De komende dagen wordt het waterpeil in de zwamp goed in de gaten gehouden. Mocht het waterpeil zodanig zijn gedaald dat niet op natuurlijke wijze water uit de zwamp kan vloeien, dan zullen de Wakaypompen ingezet worden. De bevloeiing van de rijstarealen in de westelijke polders ondervindt op dit moment geen noemenswaardige problemen. De paddieinzaai in de westelijke polders van Nickerie, vanaf Henar naar het westen toe,verloopt gestaag. Circa 40 procent van de westelijke polders zijn reeds ingezaaid.

Voor wat de oostelijk rijstpolders betreft, verloopt de bevloeiing ietwat trager dan gepland was. Dit komt, omdat het pompgemaal te Wageningen het slechts met 1 pomp moet doen. De installatie van de tweede pomp heeft een technische vertraging opgelopen.

Aandacht voor inputs en kunstmest

In kringen rond de rijstsector wordt erop gewezen, dat het zaak is dat de situatie in de sector dit seizoen goed en nauwlettend in de gaten wordt gehouden. 

Hoewel de situatie met betrekking tot rattenplaag op dit moment redelijk onder controle is, bestaat de kans nog steeds dat deze weer uit de hand kan lopen. Door het vochtige weer konden op sommige plekken de afgeoogste rijstvelden van het afgelopen seizoen niet worden verbrand. Die plekken vormen daardoor een grote voedingsbodem voor de rattenpopulatie. Die plekken dienen goed in de gaten te worden gehouden. De rattenplaag heeft in de voorbije seizoenen voor aanzienlijke schade gezorgd aan de padieaanplant, met als gevolg financiële verliezen voor boeren.  

Wat dit seizoen ook heel goed in de gaten moet worden gehouden is de tijdige aanvoer c.q. import van kunstmest. In de voorbije seizoenen was er steeds weer een probleem met de tijdige aanvoer. Het niet tijdig bemesten van de padieaanplant kan ernstige gevolgen hebben voor de groei van de padieaanplant en daardoor op de oogstopbrengsten. Op dit moment vindt de grondbewerking van de rijstarealen nog volop plaats. Een belangrijke kostencomponent daarbij is de prijs van brandstof en smeermiddelen. Kringen rond de rijstsector wijzen op het belang van een stabiele koersontwikkeling, omdat elke koersstijging direct van invloed is op de prijs van alle inputs en brandstof. Aan het eind van de productieketen is dat zonder meer van invloed op de prijs van rijst.

SS

error: Kopiëren mag niet!