Europa’s stijgende voedselkosten
DOOR DUNCAN MIL

22 mei 2023 – De kosten van voedsel in Europa zijn blijven stijgen, met 16,6 procent in het jaar tot april – ondanks dalende energieprijzen – wat veel meer is dan de algemene inflatie van 8,1 procent.

Op de wereldmarkten zijn de kosten van granen, plantaardige olie, zuivel en andere basisvoedingsmiddelen gestaag gedaald vanaf recordhoogtes. Maar de prijsverlagingen hebben de retailers, supermarkten en gezinnen die te maken hebben met een crisis in de kosten van levensonderhoud nog niet bereikt.

Midden- en Oost-Europese landen worden het hardst getroffen door stijgende prijzen. Hongarije en Kroatië hebben maatregelen genomen om de kosten van basisbehoeften te beperken om de meest kwetsbaren te beschermen, die geneigd zijn een groter deel van hun inkomen aan voedsel uit te geven.

“Sinds de jaren zeventig hebben we in de westerse wereld geen prijscontroles meer volgens een algemeen patroon”, vertelde Lars Jonung, een Zweedse econoom en expert op het gebied van prijscontroles, aan de Financial Times.

In Hongarije waren supermarkten begonnen met het beperken van aankopen, waardoor klanten gedwongen werden meerdere winkels te bezoeken of dagelijks te winkelen. In Griekenland legde de regering een maximum op de winstmarges van detailhandelaren op de verkoop van levensmiddelen om de prijzen te beperken.

Frankrijk heeft een deal gesloten met supermarkten om een selectie artikelen tegen de laagst mogelijke prijs aan te bieden, terwijl Spanje een van de landen is die de belasting over de toegevoegde waarde op voedsel heeft verlaagd.

De voedselprijzen in Groot-Brittannië stegen in april met 15,7%, na een stijging van 15% in het jaar tot maart. Winkeliers ontkennen dat ze aan prijsopdrijving doen en zeggen dat ze verlies moeten nemen op afgetopte goederen.

error: Kopiëren mag niet!