President Santokhi bezoekt diverse projecten in Saramacca 

President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag 20 mei het startsein gegeven voor de renovatie van de brug over het Bombaykanaal die de Bombayweg via de Koolweg verbindt met de Tijgerkreekweg-West in Saramacca (zie foto top). Aanwezig waren onder andere minister Parmanand Sewdien van .van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), en de districtscommissaris van Saramacca Sherin Bansi-Durga.

De LVV-minister gaf aan, dat aanpakken van deze brug een must is voor de plaatselijke boeren maar, ook in een overeenkomst met het Chinees bedrijf Suriname Agricultural Technical Cooperation Center is opgenomen om de brug te renoveren. Voorts gaf hij aan goede afspraken te hebben met de aannemer en dat de brug binnen vier weken opgeleverd zal worden.

De President benadrukte het doel van zijn aanwezigheid bij het startsein van de brug. ‘Het gaat niet alleen om renovatie van een brug, het gaat erom dat we vandaag in Saramacca zijn om een enkele strategische projecten uit te voeren. Projecten die te maken hebben met infrastructuur en projecten die te maken hebben met de productie.”

Als startsein is de aannemer begonnen met het slopen van de brug om de komende dagen te beginnen met de werkzaamheden.

Gerenoveerde steiger Groningen

De president nam zaterdag ook de gerenoveerde steiger te Groningen in gebruik. Districtscommissaris Bansi-Durga zei, dat in de kort geschreven geschiedenis van Suriname  het plaatsje “Fort of Post Groningen” een belangrijke plaats inneemt.

“Waar het gebouw van het commissariaat nu staat, moet in 1790 door gouverneur Wichers een vijfhoekige fort zijn gebouwd welke de naam kreeg van zijn geboorteplaats Groningen in Nederland. Post Groningen werd gesticht als militaire verdedigingslinie tegen de aanvallen van de weggevluchte slaven omdat de grote plantages hier verder in het noorden lagen. Vlak hier aan de overkant werd in 1790 ook door gouverneur Wichers de leprakolonie Voorzorg aangelegd. Later in 1845 werd Voorzorg de opvang plaats van de Nederlandse kolonisten thans beter bekend als boeroes.

De renovatie van de steiger en het Theehuisje alhier heeft en gaat in de toekomst daarom een belangrijke plaats innemen bij het ontwikkelen van de binnenlandse toerisme”, aldus de districtscommissaris.

error: Kopiëren mag niet!