Surinaamse jongeren hebben weinig mogelijkheden voor vertier

Vertier is voor jongeren heel belangrijk, “is there way to explore life”, vertelt Shenica, die studente is op middelbaar niveau en uitkijkt naar de grote vakantie, aan een redacteur van Dagblad Suriname. Helaas is het niet zo gezellig meer als voorgaande jaren, want alles is duurder geworden. 

Armoede is momenteel een grote “vertier killer” in Suriname. “Vroeger ging ik vaak in het weekend naar de club met mijn vrienden, maar nu denken wij drie keer na.” 

Het is belangrijk dat jongeren socializen met anderen en genieten van hun jeugd, dat is in sterke mate verminderd. Er worden ook heel weinig sportactiviteiten georganiseerd, omdat het ook zwaar is voor organisatoren om die activiteiten financieel op te kunnen brengen, geeft Shenica aan.

De jeugd vindt vaak entertainment door te kijken naar tv-programma’s, shows en sport. Ondanks de vele moeilijkheden in het land is het toch van belang, dat de jeugd enige vorm van vertier moet hebben. “Want gebrek aan vertier kan leiden tot negatieve gevolgen, zoals hangjongeren, crimineel gedrag, vechtpartijen, maar kan ook leiden tot gebrek aan kennis en voorbereiding op hun latere leven”, aldus Shenica.

Daarnaast hebben ze weinig keuze om hun vaardigheden en hobby’s uit te drukken. Wanneer ze het gemis van vertier op een geschikte manier zouden kunnen aanpakken, zouden ze meer gebruik kunnen maken van hun talenten en creatieve vaardigheden, wat zou leiden tot meer ontwikkeling en positieve veranderingen in hun leven en dat van hun gemeenschap.

Ondanks de moeilijke periode moet gewerkt worden aan de ontwikkeling van de jeugd, waarvan vertier een belangrijk aspect van is.

DA

error: Kopiëren mag niet!