Stroomsubsidie van SRD 260 per huishouden wordt afgebouwd

De maandelijkse stroomsubsidie van SRD 260 per huishouden wordt ingaande 1 juni maandelijks met steeds SRD 40 afgebouwd. Dit betekent dat de stroomrekening die men maandelijks betaalt navenant omhoog gaat. Wanneer  het subsidiebedrag van SRD 260 helemaal zal zijn afgebouwd, zal de overheid de jaarlijkse subsidie aan de EBS met circa SRD 700 miljoen hebben afgebouwd.  

De jaarlijkse overheidssubsidie aan de EBS wordt voor dit jaar met nog eens SRD 300 miljoen afgebouwd, doordat met Staatsolie een verbeterde overeenkomst is gesloten voor brandstofleveranties ten behoeve van energieopwekking. Met de afbouw van de subsidies aan de EBS van in totaal SRD 1 miljard voor dit jaar, is het eindpunt voor wat betreft de EBS nog niet bereikt. 

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning legde donderdag op een persconferentie uit, dat er nog een subsidiebedrag van circa SRD 2 miljard bij de EBS moet worden afgebouwd. Bij de EBS zullen er hervormingen moeten worden doorgevoerd die ertoe moeten leiden dat het bedrijf efficiënter kan gaan opereren, zei de minister. 

Rationalisering bedrijfsvoering

In het onlangs uitgebracht rapport van de EBS Tarieven Commissie onder leiding van vakbondstopper Dayanand Dwarka, is een 38-tal aanbevelingen en voorstellen aan de regering gedaan waarlangs de rationalisering van de bedrijfsvoering bij het energiebedrijf dient te geschieden. Het doel van de rationalisering van de bedrijfsvoering is om uiteindelijk te komen tot juiste en eerlijke stroomtarieven. Volgens de EBS Tarieven Commissie kunnen de bedrijfskosten bij EBS aanzienlijk omlaag gebracht worden, omdat er tal van oneigenlijke kosten in zijn opgenomen.

De afbouw van subsidies aan de EBS is een van de twee belangrijke beleidsmaatregelen die de regering in het kader van het IMF economisch herstelprogramma voor dit jaar moet doorvoeren. Het vormde één van de hoofdpunten van bespreking tijdens het bezoek van de IMF technische missie onlangs aan Suriname. 

Een ander belangrijk hoofdpunt van bespreking vormde de wijziging van de Wet btw. De indiening bij de Nationale Assemblee van het wetsvoorstel voor wijziging van de Wet btw dient binnenkort plaats te vinden. De wetswijziging houdt in, dat de lijst van consumptieve goederen die vallen onder het nultarief en/of vrijstellingen, ingekort moet worden. Het gaat erom, dat de basis van btw-heffing ruimer moet, en daarmee de inkomsten van de overheid.

Staff Level akkoord

De kwestie EBS en BTW zijn de twee hoofdzaken waaraan voldaan moest worden om te komen tot een Staff Level akkoord met het Internationaal Monetair Fonds. Het eerder deze week bereikte Staff Level akkoord zal nu voorgelegd worden aan het IMF uitvoerend bestuur ter goedkeuring. Bij goedkeuring wordt de weg vrijgemaakt voor overmaking door het IMF van een bedrag van circa US$ 159 miljoen. Het gaat hier om in totaal drie kwartaal tranchebedragen van elk ongeveer US$ 53 miljoen, die Suriname heeft gemist, omdat het de daarbij horende kwartaalevaluaties door het IMF van vorig jaar niet heeft gehaald. Met het bereikte Staff Level akkoord is het IMF programma voor economisch herstel nu weer op spoor gezet. 

SS

error: Kopiëren mag niet!