Mensen lijken trips naar binnenland uit te stellen uit vrees voor cyanide  

Burgers die in het weekend gepland hadden een recreatieoord te bezoeken, geven in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat ze nog overwegen of het daadwerkelijk nog veilig is om daar naar toe te gaan. De verhalen dat cyanide terecht is gekomen in met name het stuwmeer vinden veel burgers zorgwekkend.

Toeristische sector en het verhaal van cyanide

Voor heel wat toeristen die speciaal afreizen naar plekken diep in het binnenland is het voor nu een afwachtende houding aannemen, terwijl er lopende reserveringen zijn. Het cyanideverhaal heeft heel wat aandacht getrokken en voor de nodige onrust en angst gezorgd.

Ouders waarschuwen kinderen minder naar plekken buiten de stad te gaan, omdat op beelden op social media te zien is dat cyanide terecht is gekomen in wateren in het land. Er is geen enkele zekerheid dat in het water bij de verschillende recreatieoorden geen cyanide terecht is gekomen “Water verplaatst zich immers snel”, zegt een bezorgde moeder aan de redactie. 

Burgers nemen het onzekere voor het zekere

In gesprek met burgers geven ze te kennen, dat ze zelfs hun bronwater uit koken, omdat volgens specialisten cyanide tot in de diepte kan komen. 

Er gaan ook verhalen de ronde op social mede over de mogelijkheid dat cyanide in trenzen in Paramaribo terecht zou kunnen komen. Maar, dat zijn ongefundeerde verhalen en wakkeren alleen maar angst aan. Trenzen in de stad zitten sowieso al vol rommel, dat ook schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid, maar de kans dat cyanide terechtkomt in trenzen in de stad lijkt zeer klein.

Inmiddels heeft de regering bekendgemaakt,dat het gebruik van cyanide in de kleinschalige goudwinning wordt stopgezet. Komende maandag gaat een grote delegatie, waarin onder andere vertegenwoordigers van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), het ministerie Justitie en Politie, het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) richting Brokopondo om de situatie ter plekke in ogenschouw te nemen.

error: Kopiëren mag niet!