Kritische opmerkingen en vragen over gezondheidszorg tijdens NPS discussieavond:  “We zijn niet dom”


Tijdens de NPS discussieavond ‘Prioriteiten in de crisis van de gezondheidszorg’ gingen verschillende sprekers in op de huidige stand van zaken binnen de gezondheidszorg. “Onze gezondheidszorg is op sterven na dood”, zei panellid dr. Walther Jap Tjoen San, cardioloog.

Hij lichtte toe dat de achteruitgang is ingezet vanaf de invoering van de Basiszorgwet in 2014. Hij citeerde uit een brief gericht aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, dat sinds de CT-scan in gebruik is genomen nooit is voorzien in contrast en verbruiksartikelen. Hierdoor zijn allerlei ad hoc maatregelen nodig. “De zieken worden de dupe hiervan”, aldus Jap Tjoen San. 

Oorlogsgeneeskunde

Hij stelde ook, dat artsen steeds vaker aan oorlogsgeneeskunde moeten doen. Net als op het slagveld moeten er keuzes gemaakt worden wie als eerste voor hulp in aanmerking komt. Vergeleken met uitgaven van de overheid werd gewezen op de prioriteiten. Zo noemde de arts de 1 miljoen US-dollar per maand aan telefoonkosten en de 3.5 miljoen SRD aan dienstreizen die hij in de krant had gelezen. Jap Tjoen San zei “Wi no dede in a film maar wo dede echt.”  Hij is van mening dat er prioriteiten gesteld moeten worden door zowel in verbruiksartikelen als in human resources te investeren voor de eerste 6 tot 12 maanden. “En intussen gaan we werken aan het herstelplan. 

Vanuit het publiek zei een kritische vrouw “we zitten weer in de deplorabele situatie van 2001. Medicijnen zijn vervallen”. De vrouw wilde weten in hoeverre er een nationaal gezondheidsplan is, dat niet slechts is beperkt tot de 5 zittingsjaren van een regering. Zij benadrukte dat het tijd wordt, dat mensen verantwoordelijk gesteld moeten worden wanneer het beleid faalt. De vrouw bracht in herinnering, dat het geld voor de eerste CT-scan via een telethon bij elkaar gebracht. “We zijn niet dom”, benadrukte ze.

RB

error: Kopiëren mag niet!