Historische intentie overeenkomst tussen C-47 / G.G.W.O. en dorpsbesturen West Suriname

Op zaterdag 13 mei vond de ondertekening plaats van een intentie overeenkomst tussen C-47 / Greenheart Werknemers Organisatie (G.G.W.O.) en de dorpsbesturen van Apoera, Section en Washabo.

Deze overeenkomst kan als historisch worden aangemerkt.

* ten eerste, omdat er voor het eerst in de geschiedenis een overeenkomst wordt getekend tussen een vakbond en dorpsbesturen, ter bescherming van de belangen van respectievelijk hun leden en hun dorpsbewoners. 

* ten tweede is heel toepasselijk dat dit plaatsvindt in een periode waarin de situatie over grondenrechten van inheemsen en tribale volken erg actueel is. Deze overeenkomst valt dan ook volledig binnen dit kader. 

De directe aanleiding van deze overeenkomst is de wijze waarop de leiding van het bedrijf Greenheart N.V. omgaat met de belangen van de werknemers die voor het grootste deel de inwoners zijn van de bovengenoemde dorpen. Los van het feit dat de grootste vestiging van dit bedrijf op Apoera is gevestigd zijn vele van de inwoners op andere locaties van Greenheart N.V., zoals Tibiti en Leiding, ook inwoners van deze dorpen.

C-47 / G.G.W.O. en de dorpsbesturen hebben deze groep geïdentificeerd als hun gezamenlijke doelgroep en zien daarom de noodzaak in, dat vanuit hun respectievelijke verantwoordelijkheden, samenwerking een absolute noodzaak is. 

De G.G.W.O. is lid bond van C-47.                                                                                                         

In een gezamenlijke vergadering tussen C-47 / G.G.W.O. leden van Apoera, en de dorpsbesturen is een groot deel van de problematiek, de werknemers rakende naar voren gekomen. Zo worden werknemers aan de lopende band onterechte schorsingen opgelegd. Via het G.G.W.O bestuur is een deel van deze onterechte schorsingen in behandeling bij de dienst Arbeidsinspectie. Daarnaast vindt er op ongebreidelde wijze overplaatsing van werknemers naar andere Greenheart locaties plaats zonder rekening te houden met zaken zoals de impact op het gezinsgebeuren. Kinderen die nog onder toezicht zijn van hun ouders, waardoor er gezinsontwrichting plaatsvindt. Zeer onverantwoordelijk gedrag van de werkgever.

De vakbond en de dorpsbesturen hebben in hun intentieverklaring aangegeven dat dit o.a. het geval is door het ontbreken van een C.A.O. in het bedrijf. Wat op zich een hele geschiedenis is.  Partijen zien het daarom als hun gemeenschappelijk streven, de belangen van de werknemers / inwoners te beschermen door o.a. het sluiten van een C.A.O. door werkgevers- en werknemersorganisaties.

In de intentieverklaring zijn meerdere zaken opgenomen die het gebied van de werkgever / werknemer relatie overstijgen, en richting ontwikkeling van het totale leefgebied en de gemeenschap gaan. De intentieverklaring zal dan ook leiden tot de uitvoering van concrete projecten met externe partners. 

Vanuit de kant van C-47 / G.G.W.O. zijn de Building and Woodworkers International (B.W.I.) en het Nederlandse F.N.V. bereid gevonden concrete projecten, voortvloeiend uit de overeenkomst te ondersteunen.

De VIDS is van de kant van de dorpsbesturen als eerste aangemerkt als hun externe partner in deze.

Er is reeds een werkgroep samengesteld ter uitvoering van de overeenkomst, die bestaat uit alle Kapiteins en Hoofdbasjas van de dorpen, en bestuursleden van de C-47 en de G.G.W.O..

C-47 BULLETIN

error: Kopiëren mag niet!