Haïtiaanse Dag der Vlag herdacht in Kathedrale Basiliek 

Elk jaar, op 18 mei, komen Haïtianen over de hele wereld samen om de creatie van hun vlag te vieren. Het markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Republiek Haïti: ten eerste herdenkt deze dag de 220e verjaardag van de creatie van de vlag van Haïti, en op 20 mei vieren leden van de Haïtiaanse gemeenschap het leven van de revolutionaire leider generaal Toussaint Louverture, die 280 jaar geleden op dezelfde dag werd geboren. 

In verband met deze dag hield de Haïtiaanse Consulaat-Generaal een dienst en receptie in de Kathedrale Basiliek in Paramaribo. President Chandrikapersad Santokhi droeg vorig jaar in zijn hoedanigheid als Caricom-voorzitter verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de regionale aanpak voor de perikelen in Haïti. Bendes hebben daar het dagelijks leven totaal geterroriseerd.

Haiti onstabiel 

Haiti is nog steeds herstellend van de economische schokken die het land heeft geleden als gevolg van de aardbeving van 2010. 

Haïti werd op 1 januari 1804 onafhankelijk, na een succesvolle slavenopstand die bekendstaat als de Haïtiaanse Revolutie.

Er is een hoog werkloosheidspercentage, een lage levensstandaard, slechte infrastructuur en een lage productiviteit. Toch hebben verschillende internationale organisaties, waaronder de Wereldbank, veel geld gestoken in de herstel inspanningen voor het land. Er is ook een sterke focus op het verbeteren van de toegang tot openbare diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs. In de afgelopen jaren is er ook vooruitgang geboekt op het gebied van vermindering van corruptie, waardoor de overheidsfinanciën gestabiliseerd zijn, waardoor meer overheidsfondsen kunnen worden besteed aan infrastructuur en andere publieke diensten. 

De Caricom is al een tijdje bezig met de Haïti kwestie. Haïti is de 15e volledige lidstaat van de Caricom. Dit economisch blok heeft vooral in de periode toen president Santokhi voorzitter was getracht de situatie op het eiland te verbeteren.

error: Kopiëren mag niet!