Volgens financiële en juridische analisten zou een uitspraak van het Hooggerechtshof van Guyana het gezicht van offshore olieboringen in het hele Caribisch gebied kunnen veranderen, zo bericht de Britse krant The Guardian.
De uitspraak beval het Environmental Protection Agency (EPA) van het land om een onafhankelijke aansprakelijkheidsverzekering te eisen van Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL) en een “onbeperkte garantie” van het moederbedrijf, ExxonMobil, in het geval van schade veroorzaakt door de olie- en gasontwikkeling van het bedrijf in het land.
“ExxonMobil Guyana en onze Stabroek-blokgenoten hebben adequate en passende verzekeringen en voorgestelde garanties voor een bedrag dat precedenten in de sector en een schatting van mogelijke aansprakelijkheid overtreft”, zei Exxon in een verklaring.
De verzekeringspolis van $ 600 miljoen die EEPGL heeft van Exxons volledige dochteronderneming Ancon UK Ltd, en de garantie van het moederbedrijf van $ 2 miljard liggen echter ver onder de potentiële kosten van schadevergoeding voor een catastrofale gebeurtenis.
“BP heeft gezegd dat het $ 69 miljard heeft uitgegeven om aan zijn verplichtingen te voldoen na de 2010 Deepwater Horizon-ramp”, zegt Tom Sanzillo, financieel directeur van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis. Dat bedrag omvatte de kosten van onmiddellijke reactie en opruiming, economische claims van lokale bewoners en visserij- en toerismebedrijven die door de lekkage waren getroffen, juridische schikkingen en herstel.
Uit de milieueffectbeoordeling voor het project in Guyana, de eerste van vijf Exxon-putlocaties die tot nu toe zijn toegestaan, bleek dat een catastrofale putgebeurtenis olie naar 12 verschillende Caribische eilanden zou kunnen laten stromen..
“Dit zijn landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van toerisme en visserij”, zei Sanzillo. “De schade kan in de tientallen miljarden lopen, of meer. Belastingbetalers in Guyana worden momenteel ontmaskerd.”
Rechter Sandil Kissoon oordeelde dat het bedrijf, en niet het land, dat risico moet nemen, en dat de wet duidelijk is over deze vereiste.
Verschillende functionarissen in de regering van Guyana, die Exxon tot nu toe heeft gesteund, hebben verklaringen afgegeven over de negatieve gevolgen die de uitspraak zou hebben als deze van kracht zou worden.
“De uitspraak kan ingrijpende gevolgen hebben en ernstige economische en andere gevolgen hebben voor het algemeen belang en de nationale ontwikkeling”, zei de procureur-generaal van het land, Mohabir Anil Nandlall.