Sampie (ABOP) over cyanide-kwestie: “Kunnen bewoners van Brokopondo wel of niet het water in stuwmeer gebruiken?”

Het NDP-Assembleelid Wilsientje van Emden vroeg minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) tijdens een openbare vergadeirng van de Nationale Assemblee donderdagmiddag, waarom er over de cyanide-kwestie niet wordt gecommuniceerd met de bewoners van Brokopondo. 

“De minister komt met technische informatie, cijfers over de hoeveelheid cyanide in het water, maar wat hebben de bewoners daar aan? Wat zijn de gevolgen van cyanide in het water van het stuwmeer voor de bewoners? En, de regering was hier al langer van op de hoogte. Zijn er soms belangen?”, vroeg Van Emden zich af. 

Ze werd gesteund door ABOP-Assembleelid Edgar Sampie. “De ROM-minister geeft aan, dat onderzoek is gepleegd naar de aanwezigheid cyanide in het stuwmeer. Hij sprak over drie samples. Duidelijkheid wil ik, wat wil de minister hiermee bedoelen? Kunnen de bewoners het water nu wel of niet gebruiken?”

Het BEP-Assembleelid Ronny Asabina sprak inzake de cyanide-zaak over “klassenjustitie”. Hij zei dat cyanide in beslag is genomen, zo blijkt uit berichten, maar er zijn geen verdachten aangehouden.

Cyanide in het stuwmeer water

Het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), in samenwerking met de Ordening Goudsector (OGS), had op 28 april monsters van het water genomen nabij Toebuka Mauw, op het stuwmeer. In totaal zijn drie monsters genomen, waarbij in twee monsters cyanide is aangetroffen. De ‘Total Cyanide’, alle vormen van cyanide, waarden in de twee monsters zijn respectievelijk 334.02 mg/l of 334020 ppb en 421.42 ml of 421420 ppb. Ter vergelijking, de US Environmental Protection Agency, heeft een ‘drinking water standard for cyanide’ vastgesteld op 0.2 mg/L en de World Health Organization een standaard van 0.07 mg/L.

Minister Dasai heeft via een persbericht laten weten, dat de aangetroffen ‘Total Cyanide’ waarden 1.600 maal hoger zijn dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater….

PK

error: Kopiëren mag niet!