Kissinger verandert standpunt over toetreding van Oekraïne tot de NAVO

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, heeft aangegeven dat zijn mening over het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Oekraïne omgeslagen moet worden. De politicus, die op 27 mei 100 wordt, suggereerde dat “het voor de veiligheid van Europa beter is om Oekraïne in de NAVO te hebben”.

Afgelopen herfst hield Kissinger vol dat “het geen verstandig Amerikaans beleid was om te proberen Oekraïne op te nemen in de NAVO”, maar beweert dat de reden voor zijn verschuiving tweeledig is.

“Ten eerste is Rusland niet langer de conventionele dreiging die het vroeger was. En ten tweede hebben we Oekraïne nu zo bewapend dat het het best bewapende, modernste land en met het minst ervaren leiderschap in Europa zal zijn”, legde hij uit.

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev beweerde dat hij, ondanks Kissingers enorme ervaring, “helemaal ongelijk” had toen hij suggereerde dat het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO op de een of andere manier vrede zou garanderen. In plaats daarvan zou het alleen maar leiden tot een directe confrontatie tussen Rusland en het blok.

error: Kopiëren mag niet!