IMF-programma weer op spoor met staff level akkoord

Met het bereiken van een staff level akkoord (SLA) met betrekking tot de beleidsmaatregelen voor de afronding van de tweede evaluatie, is het IMF programma voor economisch herstel van Suriname weer op spoor gezet. Het staff level akkoord is het resultaat van besprekingen die een technische missie van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, van 9 tot 13 mei in Paramaribo heeft gevoerd met onder andere de monetaire autoriteiten, met name de Centrale Bank van Suriname-governor en de minister van Financiën met hun technische deskundigen. Er is ook een bespreking geweest met president Chandrikapersad Santokhi en Assembleevoorzitter Marinus Bee. 

Het SLA wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan het IMF uitvoerend bestuur dat op 14 juni zich daarover zal uitspreken. Bij goedkeuring komt de weg vrij voor de overmaking van drie kwartaal tranchebedragen van in totaal USD 159 miljoen door het IMF aan Suriname. 

Het gaat hier om de kwartaal tranche overmakingen uit hoofde van het IMF-programma van juni, september en december vorig jaar. Suriname heeft over deze drie kwartalen van 2022 de IMF-reviews niet gehaald, waardoor de overmaking van de daaraan gekoppelde kwartaal tranche bedragen zijn uitgebleven. Het IMF-programma voor economisch herstel werd in december 2021 getekend. In maart 2022 heeft de eerste kwartaalevaluatie plaatsgevonden. 

Mijlpaal

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei donderdagmiddag in het parlement, dat het veel tijd en moeite heeft gekost om het IMF-programma weer op de rails te krijgen. Het gaat niet primair om de financiële en technische bijstand die er vanuit het IMF aan Suriname wordt geboden, maar belangrijker vindt de Financiën-minister het nationaal en internationaal vertrouwen dat het SLA voor Suriname met zich meebrengt. De “default” status oftewel de “junk” status van Suriname als land vanwege het niet in staat zijn haar schulden te betalen komt hiermee te vervallen. Dat is belangrijk voor buitenlandse investeerders om zaken met Suriname te doen.

Het SLA baant ook de weg om de recentelijk bereikte principeovereenkomst met de internationale bondholders inzake de schuldherschikking officieel af te wikkelen. De ondertekening van de finale overeenkomst met de bondholders is afhankelijk van een akkoord met het IMF.  

Het SLA noemt minister Raghoebarsing een belangrijke mijlpaal. Nationaal betekent het, dat er wat rust komt op de begroting van de overheid. De regering kan nu met wat meer rust aan de uitvoering van de begroting werken. 

De staatsbegroting voor dit dienstjaar vormde het vertrekpunt voor de besprekingen van de IMF technische missie. De IMF-missie heeft voor wat betreft de belangrijkste beleidsmaatregelen die in de begroting staan opgenomen zich erin kunnen vinden. “We zijn het niet over alles eens met elkaar geworden”, zei de Financiën-minister, aangevende dat die echter het SLA niet in de weg hebben gestaan.  

Tijdens de bespreking werd onder meer gekeken naar de beleidsmaatregelen voor de verhoging van de overheidsinkomsten enerzijds, en anderzijds de verlaging van de uitgaven. Verdere afbouw van subsidieuitgaven is onderdeel daarvan. 

SS

error: Kopiëren mag niet!