ABOP-toppers houden vast aan kritiek op vele presidentiële commissies 

ABOP-fractieleider Obed Kanape en parlementariër Miquella Huur-Soemar blijven erbij: de vele presidentiële werkgroepen en commissies zijn niet nodig. Tegenover een staatszender gaf Huur aan de tel kwijt te zijn van deze commissies. Ze vraagt zich af wat het nut is. Volgens de politica moet er budget vrij gemaakt worden voor ministeries om plannen uit te voeren. “Dat gebeurt niet en er rijzen steeds commissies uit de grond.” 

Volgens Kanape dient de president eerlijk te zijn tegenover de vakministers. De vele commissies werken volgens hem averechts. “De commissies zeggen veel over de president en zijn manier van leidinggeven.” 

Wissewasjes

Edgar Sampie, parlementariër voor de ABOP uit Paramaribo, is van mening dat president Santokhi zich te veel bezighoudt met kleinigheden. Hij noemde ze wissewasjes. Volgens de jonge politicus moet het staatshoofd zich bezighouden met het sturen van het land. Maar volgens hem gebeurt dat onvoldoende. Eerder keurde Sampie ook presidentiële commissies af. De parlementariër beklaagde zich ook over het tekort aan middelen voor onder andere het ministerie van Justitie en Politie. Sampie is voorzitter van de Vaste Commissie Justitie en Politie in de Assemblee. HIj vindt dat het ministerie onvoldoende middelen krijgt vanuit het ministerie van Financiën. Dit heeft een negatief effect op de bestrijding van de criminaliteit”

Gesprek in coalitie

Vicepresident Ronnie Brunswijk, de leider van de ABOP, heeft zich enkele dagen geleden beklaagd over de samenwerking in de coalitie. De ABOP-topman gaf aan, dat er geen middelen worden vrijgemaakt voor goedgekeurde projecten. Ook wordt volgens hem het beleid van de ABOP-ministeries gedwarsboomd. Brunswijk hekelt ook het feit dat er steeds presidentiële commissies worden benoemd. Daarna gaf hij aan dat zaken zijn uitgesproken. Er komen scheidslijnen en verdeling van de verantwoordelijkheden.. Volgens hem zal het ministerie van Financiën en Planning een overzicht geven van de beschikbare middelen.

Vicepresident  Brunswijk wil weten hoeveel financiële middelen er beschikbaar zijn voor het uitvoeren van projecten. Alhoewel de ABOP en VHP samen de regering vormen, is er over en weer vaak kritiek op elkaar.  

error: Kopiëren mag niet!