Verontrustende berichten hebben de regering bereikt, dat er bij de goudwinningsactiviteiten in het Brokopondogebied cyanide houdende chemicaliën op onverantwoorde manier worden opgeslagen, getransporteerd en gebruikt. Cyanide en kwik hebben negatieve gevolgen voor zowel het milieu – land degradatie, watervervuiling, aantasting en uitroeiing van ecosystemen (flora en fauna) – als op de gezondheid van de mens.
Volgens minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) geeft aan dat staat cyanide op de negatieve importlijst. Om dit middel in te voeren is dus een vergunning van EZ vereist. Tot nog toe zijn er uitsluitend vergunningen aan Newmont Suriname en Rosebel Gold Mines NV verstrekt.
Het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), in samenwerking met de Ordening Goudsector (OGS), heeft op 28 april monsters van het water genomen nabij de plek, Toebuka Mauw, op het Stuwmeer. De monsters zijn geanalyseerd in het laboratorium Filab Suriname. In totaal zijn drie monsters getrokken, waarbij in twee monsters cyanide is aangetroffen. De ‘Total Cyanide’, alle vormen van cyanide, waarden in de twee monsters zijn respectievelijk 334.02 mg/l of 334020 ppb en 421.42 ml of 421420 ppb. Ter vergelijking heeft de US Environmental Protection Agency, een ‘drinking water standard for cyanide’ vastgesteld op 0.2 mg/L en de World Health Organization een standaard van 0.07 mg/L.
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) geeft aan dat de aangetroffen’Total Cyanide’ waarden 1.600 maal hoger zijn dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater.
Tijdens de laatste bespreking in de Regeringsraad op 17 mei heeft de regering besloten aan de hand van deze informatie cyanidegebruik voor kleinschalige goudmijnbouw stop te zetten.
Een team van deskundigen zal ervoor zorgdragen dat de, in beslag genomen, cyanide, wordt vernietigd. Een veiligheidsteam van politie en militairen is belast met de opsporing. Dit team is onder coördinatie van de ministeries Justitie en Politie en Defensie. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan dat er strafrechtelijk kan worden opgetreden. Hij geeft verder aan dat er reeds een onderzoek is ingezet, maar dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht.
Momenteel zijn de ministeries van ROM en NH, NIMOS en de UNDP (United Nations Development Programme) doende om het eerste Mining Training & Extension Centre (MTEC) in Brokopondo (Brownsweg) met de nodige equipment uit te rusten om over enkele maanden in operatie te zijn. Vanuit dit centrum zullen goydzoekers worden ondersteund om onder andere alternatieve technologie en alternatieve chemische stoffen te gebruiken. Hiermee zal worden bewerkstelligd dat het gebruik van kwik wordt verminderd en op den duur geëlimineerd wordt met inachtneming van Surinames verplichtingen bij het Minamata Verdrag.
- Overigens, de ‘School of Mining and Mineral Processing’ startte eind februari 2012 al met de eerste kwikvrije ‘bachelor’ cursus in Snesikondre (Langetabbetje). In januari waren al ruim twintig afgestudeerden van het Natin (Natuurtechnisch Instituut) en van de mijnbouw bachelor opleiding van de Anton de Kom Universiteit voor de zes maanden durende cursus geselecteerd. Er zou ook een ‘mining school’ worden opgezet te Brokopondo en Sarakreek. Maar, ook deze plannen zijn nooit verder van de grond gekomen, tot nu kennelijk met plannen voor een Mining Trainng & Extension Centre te Brokopondo…..
- De toekomst zal uitwijzen in hoeverre nu eindelijk daadwerkelijk ‘acuut’ actie wordt ondernomen tegen het gebruik van cyanide en kwik….