De regering heeft de invoering van flexibele werktijdenregeling voor daarvoor in aanmerking komende landsdienaren en of diensten van de overheid goedgekeurd. Daarbij wordt tijdelijk voorzien in gewijzigde aanvangs- en sluitingstijden, gewijzigde werktijden, het onder voorwaarden thuiswerken, het werken in roulatiemodel en andere toepasselijke roosters en arbeidstijdverkorting.
De gewijzigde werktijdenregeling heeft ten doel om de landsdienaar en met hen gelijkgestelden een beter besteedbaar inkomen te bieden, zonder dat er sprake is van stijging van de loonsom van de overheid. In de desbetreffende regeringsmissieve wordt gesteld, dat de flexibele werktijdenregeling niet mag resulteren in verminderde productiviteit van de dienst in het algemeen of de betrokken landsdienaar in het bijzonder. Daartoe zullen de nodige HRM (Human Resource Management) instrumenten en controle mechanismen worden toegepast, opdat de betrokken landsdienaar invulling geeft aan de voor hem geldende functiebeschrijving of bevoeglijk gegeven dienstopdrachten.
De minister van Binnenlandse Zaken is belast met het uitvaardigen van de nodige regelgeving en instructies voor een juiste uitvoering van de tijdelijke regeling flexibele werktijden.
Eerder heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken tegenover een lokaal medium aangegeven, dat door de verhoogde benzineprijzen de ambtenaar nu 30 tot 40 procent van het inkomen uitgeeft om naar het werk te gaan.
Ook is het zo, dat wanneer 53.000 ambtenaren ’s morgens naar het werk gaan en ’s middags weer naar huis, dit voor enorme verkeersintensiteit op de openbare wegen zorgt. Dit resulteert erin dat ambtenaren een half uur of langer in de file zitten, hetgeen neerkomt op productieverlies van 27.000 uur per dag. In geld uitgedrukt komt dit neer op een verlies van meer dan SRD 300 miljoen per jaar. Tijdelijk werken volgens een roulatiesysteem zal de uitgaven van vervoer voor de ambtenaar aanzienlijk omlaag drukken.
SS