Stutgard wijst op gebrekkige deskundigheid  en ontbreken wetgeving cyanide

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard heeft al enkele jaren geleden aangegeven, dat cyanide een gevaarlijk middel is voor onze gezondheid. Daarbij wees hij erop dat pesticiden in het land worden ingevoerd, maar niet onder specifieke namen, waardoor producten, zoals cyanide, Suriname toch binnenkomen.

Als oplossing refereerde Stutgard naar een gezondheidsverklaring waarover men zou moeten beschikken. “Wil jij importeren dan is een gezondheidsverklaring van een erkende internationaal laboratorium nodig”, zei Stutgard eerder. Hij benadrukte, dat Suriname niet de vaardigheden en de laboratorium mogelijkheden heeft om diverse zaken te analyseren. De voedseltechnoloog zei verder als oplossing te zien dat degene die wil importeren, moet betalen voor de onderzoeken.

Een ander punt waar Stutgard eerder al op wees is om de netwerken van internationale organisaties beter te benutten. Door een sterk netwerk binnen deze organisaties verbetert de samenwerking doordat de organisaties tijdig signaleren wanneer een dubieuze importeur wordt gesignaleerd die richting ons land activiteiten wil ontplooien. “Wij hebben die labs niet, maar door met deze organisaties te socializen kunnen we een heleboel opvangen”, zei Stutgard.

Milieuramp
Nu Suriname zich met een milieuramp geconfronteerd ziet doordat zakken cyanide nabij het stuwmeer te water zijn geraakt, is Stutgard een van de landgenoten die roept om betere handhaving. Ten aanzien van de berichtgeving dat cyanidemonsters naar Nederland worden gestuurd om de waarden vast te stellen, vraagt Stutgard zich af door wie de monsters zijn afgenomen, en op welke manier de verzameling heeft plaatsgehad. Ook vraagt hij zich af hoe het transport naar Nederland is geregeld. “Monsters nemen en vervoeren naar Nederland is een heel proces dat volgens ISO-normen moet plaatsvinden.” Stutgard benadrukt, dat wanneer een land niet beschikt over geschikte laboratoria om zelf analyses te kunnen doen “je er dan niet aan moet beginnen”. Dit sluit aan op de woorden van Granman Albert Aboikoni die zei, dat wanneer er met chemicaliën wordt gewerkt de infrastructuur zodanig moet zijn, dat controles hier in Suriname gedaan moeten kunnen worden.

Transport
Stutgard zegt verder dat “alleen al de manier waarop het transport plaatsvindt en hoe de mensen gekleed zijn, alleen op basis daarvan moet het verboden worden, omdat de mensen niet beschikken over de middelen om op een verantwoordelijke wijze dergelijke gevaarlijke stoffen te gebruiken.” Hij verwijst ook naar internationale documentatie waardoor het niet nodig zou zijn om monsters weg te sturen. “Je werkt met de internationale informatie die er is en op basis daarvan kan je nagaan op welke wijze dit middel wordt geïmporteerd, getransporteerd, gebruikt en wat de toegestane waarden zijn”, licht hij verder toe.

Wetgeving
De wetgeving zou reeds in orde moeten zijn. Stutgard zegt dit op basis van incidenten uit het verleden waarbij het mogelijk is geweest om zaken te kunnen verdoezelen. “Misschien maakt het sommigen niet uit wanneer binnenlandbewoners door cyanide vergiftigd worden zolang de belangen van enkelingen behartigd worden”, merkt hij op. Hoewel Stutgard zich ervan bewust is, dat dit een taak is voor de Nationale Assemblee, houdt hij er rekening mee dat wetgeving pas na internationale druk tot stand zal komen. Als reden zegt de voedseltechnoloog, dat er op de achtergrond grote belangen spelen.

Gezondheid
Niet alleen de mens, ook dieren ervaren de negatieve gevolgen. Stutgard wijst erop dat mensen in het binnenland vis als bron van hun eiwitten hebben. “En dat maakt dat zij een grote risicogroep zijn, bovendien gebruiken ze het water om in te baden, koken en hun groenten te wassen.” Stutgard is het eens met de Granman, die ook heeft gezegd dat vrijgekomen cyanide niet alleen in het binnenland blijft, maar ook via de Surinamerivier mee stroomt naar Paramaribo. 

RB

error: Kopiëren mag niet!