Onderzoek AW&J: Vrouwen ondervinden problemen bij starten eigen onderneming

Vrouwen blijken geen of geringe toegang te hebben tot kredietfaciliteiten om een micro-onderneming op te zetten. Als grootste oorzaak hiervan is het ontbreken van voldoende informatie over kredietfaciliteiten. Een ander obstakel bleek te zijn het ontbreken van onvoldoende middelen (gebouw, geld, enzovoorts) voor het opzetten van een onderneming.

Dat zijn conclusies uit een rapport over onderzoek naar obstakels bij het opzetten van micro- en kleine ondernemingen door vrouwen. Dat onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, AW&J. 

Uit statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is gebleken dat vrouwen verre weg in de minderheid zijn ten opzichte van mannen op het vlak van ondernemerschap. Uit de cijfers blijkt, dat slechts 25% van de vrouwen in het ondernemerschap is.

In het 23 pagina’s tellende rapport worden de resultaten van het onderzoek middels tabellen weergegeven. Een algemene conclusie die getrokken kan worden is, dat het opzetten van een micro-onderneming door vrouwen heel moeizaam kan verlopen. Het onderzoek is uitgevoerd onder vrouwenorganisaties, trainingsinstituten, financiële instellingen, de overheid en uiteraard vrouwen. Het merendeel (93%) van de vrouwen dat betrokken was bij dit onderzoek, is al ondernemer of is doende een onderneming op te zetten. Het onderzoek is uitgevoerd in Paramaribo en Wanica.  

Minister Steven Mac Andrew van AW&J heeft het rapport dinsdag 16 mei officieel in ontvangst mogen nemen uit handen van het hoofd van de afdeling Arbeidsmarktontwikkeling, Shoblinadebie Chotkan-Somai.

error: Kopiëren mag niet!