Ondernemer dicht bij Afobaka stuwdam bezig met opzetten pompstation – Bewoners Afobaka bezorgd

Bezorgde bewoners van Afobaka hebben op 12 april 2023 een schrijven gericht aan Eddy Fränkel, Power & Sustainable Energy Deputy Director van Staatsolie, waarin zij aangeven, dat nog geen 100 meter verwijderd van de stuwdam, een ondernemer bezig is met het opzetten van een pompstation annex supermarket. “Het is naar onze bescheiden mening een zeer gevaarlijke situatie en onacceptabel voor de gemeenschap”, aldus de bewoners. 

Volgens de bewoners is de ondernemer vorig jaar aangeschreven door het ministerie van Openbare Werken om de werkzaamheden stop te zetten, maar tot verbazing van hun is de ondernemer in april weer begonnen met bouwwerkzaamheden. De bewoners vragen zich af of de onderneming een vergunning heeft, door wie dit is uitgegeven en of er een plaatselijk onderzoek is gedaan. De bewoners hebben in het schrijven gevraagd om de werkzaamheden onmiddellijk stop te zetten, omdat zij van mening zijn dat het een gevaar vormt voor de stuwdam en omwonenden. 

De brief zou volgens de bewoners ook onder de aandacht zijn gebracht van de districtscommissaris (dc) van Brokopondo en de minister van Openbare Werken. De districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het Commissariaat geen toestemming, noch vergunning geeft.

In een schrijven van 5 januari 2023 laat Mendelzoon aan de ondernemer weten, dat er geen bezwaar bestaat tegen het inwilligen van het verzoek om een zakenpand te bouwen. “Voor de nodige bouwvergunning oftewel toestemming voor het gebouw dient u zich te wenden tot het ministerie van Openbare Werken, afdeling Bouw- en Woningtoezicht. *Met inachtneming van de stopzetting door het ministerie van Openbare Werken d.d. 11.04.2022 conform artikel 1 lid 1 sub a van de bouwwet 1956 (G.B 56 no. 30, zoals laatstelijk gewijzigd in S.B. 2002 no.7). Kortheidshalve mag ik u verwijzen naar de bijlage aanmaning bouwen zonder bouwvergunning in strijd met de wettelijke regelingen”, aldus de districtscommissaris in zijn schrijven aan de ondernemer. 

Recent is rond het Afobaka stuwmeer door Staatsolie een veiligheidszone vastgesteld. In deze zone zullen alle economische activiteiten verboden worden. Er mag geen vergunning worden gegeven voor gronduitgifte, concessies en bedrijfsactiviteiten binnen dit gebied. Vergunningen die waren uitgegeven voor de eerdergenoemde zaken zullen worden ingetrokken. Aan de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed is door de redactie van Dagblad Suriname gevraagd of de bouwwerkzaamheden stopgezet zullen worden. Hierop heeft de minister vooralsnog niet gereageerd.

De redactie verneemt, dat het pompstation dichtbij de voet van de hoofddam wordt opgezet. Dit zou volgens de bewoners een gevaar kunnen vormen voor de dam wanneer er bijvoorbeeld een brand bij het pompstation zou uitbreken. Maar, ook zou brandstof in het water terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. Tot dusver is niet bekend door wie de vergunning is verleend en of de bouwwerkzaamheden daadwerkelijk stopgezet zullen worden.

SK

error: Kopiëren mag niet!