“We zullen blijven strijden voor erkenning van onze grondenrechten”

De inheemse groep ‘Native Power’ heeft zaterdag 13 mei een vreedzame spirituele loop gehouden. Een grote groep inheemsen heeft hieraan deelgenomen. Hiermee is een signaal aan de regering gegeven voor het grondenrechtenvraagstuk. 

Een van de trekkers van Native Power, Deborah Sabajo, zegt tegenover Dagblad Suriname, dat zij deze loop als heel spiritueel heeft ervaren. “Het was een gevoel vol positiviteit.” Volgens Sabajo betekent de spirituele loop heel veel voor de inheemsen. “Het betekent het terugvinden van jezelf (je eigen ik), het bij elkaar brengen in liefde en kracht putten van elkaar in één geest om verder de strijd aan te gaan.” 

De trekker van de groep vertelt, dat de eerste loop in 1976 heeft plaatsgevonden. De spirituele loop heeft dus na 47 jaren weer plaatsgevonden. Met deze loop hebben de inheemsen heel veel aandacht getrokken van de samenleving. Velen waren vooral diep onder de indruk van de eenheid die de inheemsen op die dag hebben getoond. De spirituele loop werd door velen als ‘kippenvel’ beschreven. Sommige lieten zelfs een traantje los. 

Aan Sabajo is gevraagd wat dit voor hen betekent. Hierop zegt zij: “Het betekent dat we ons doel hebben bereikt en dat het ten harte is genomen.”

Sabajo zegt vastberaden, dat de inheemsen zullen blijven strijden voor het onrecht dat hun is aangedaan. “We zullen blijven strijden voor de erkenning van onze grondenrechten.” 

Op de vraag op welke manier de inheemsen zullen blijven strijden, zegt Sabajo, dat er verschillende tactieken en manieren zijn waarop zij dat gaan doen. “We gaan het wiel niet opnieuw uitvinden als we kijken naar andere landen, maar bovenal zullen we strijden hoe de geest ons leidt.” De inheemsen geloven erin, dat de spirituele loop werd geleid door hun voorouders en dat zaken vanaf nu een ommekeer zullen krijgen. Ook geloven zij dat hun kracht vanaf nu hernieuwd is.

SK

error: Kopiëren mag niet!