De Economische Controle Dienst (ECD), werkarm van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) is onder andere belast met de prijscontroles van basisgoederen in de winkels. Het opvoeren van prijscontroles kan verschillende doelen hebben, zoals het beschermen van consumenten tegen prijsopdrijving en het handhaven van een gezonde concurrentie tussen bedrijven. Hierdoor kan er meer transparantie en eerlijkheid worden gecreëerd in de prijsvorming op de markt.
Consumenten worden dagelijks geconfronteerd met de hoge prijzen van goederen in de winkels. De hoge prijzen zorgen ervoor dat men veel minder inkopen kan doen dan normaal.
“Elke maand is het voor mij een puzzelwerk om uit te komen met mijn salaris en de hoge prijzen in de winkels. Ik kan steeds minder spullen van mijn boodschappenlijst kopen.”, aldus de reactie van Hilda (42) tegenover Dagblad Suriname.
Sharon (36) gaf aan dat voordat zij boodschappen haalt, zij eerst prijzen gaat vergelijken waar het haar goedkoper uitkomt. “Bepaalde winkels overdrijven met de prijzen, ik betaal wat ik kan permitteren.”
Een andere veel voorkomende klacht van consumenten is, dat winkeliers een fictieve (oude) prijs plaatsen op de goederen, maar bij de kassa moet vervolgens veel meer betaald worden. “En als je de winkelier erop wijst zeggen ze je doodleuk, dat het een oude prijs is, en dat het inmiddels is verhoogd in hun systeem.”
Voor dat soort gevallen is controle van de ECD heel belangrijk, omdat consumenten in de maling worden genomen door winkeliers. Dit zorgt voor ergernis bij velen, omdat zij de mening zijn toegedaan dat zij het al zwaar genoeg hebben. Zij voelen zich vaak slachtoffer en krijgen het gevoel dat alle prijsverhogingen op de consumenten worden afgewenteld die daarvan de dupe worden. Wie klachten heeft kan die bij EZ melden via de klachtenlijn, telefoonnummer 483949.
JM