DNA-lid Adhin: “Regering had bij overname genoeg middelen om rente bondholders te betalen”

Het Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) vindt dat de regering onnodig het volk drie jaar lang heeft laten pinaren onder het Internationaal Monetair Fonds, IMF, door zogenaamd de Oppenheimer schulden te herstructureren. 

Adhin leverde vorige week tijdens de openbare vergadering kritiek op het bereikte principe akkoord met de bondholders voor herschikking van de schulden. Hij zegt, dat de regering bij de bestuursovername over voldoende financiële middelen beschikte om de rente van de Oppenheimer lening te betalen. Hij noemde een bedrag aan inkomsten van US$ 300 miljoen van Staatsolie dat bij een particuliere bank is gezet. Verder noemde hij een bedrag van US$ 80 miljoen per jaar aan inkomsten van IAmGold (Rosebel goudmijn), dat niet gebruikt is om geconsolideerde leningen af te lossen. Ook nog eens een bedrag van US$ 80 miljoen aan inkomsten van Newmont (Merian goudmijn) en een bedrag van US$ 125 zijnde achterstallige betalingen eveneens van Newmont. Er waren dus volgens Adhin voldoende middelen om de renteaflossing voor dat jaar (2020) te betalen.

Wat betreft de bereikte principe overeenkomst met de bondholders vindt de parlementariër het heel opmerkelijk, dat voor de resterende periode van de huidige regering in 2024 en 2024 een rente van 4,95 procent op de nieuwe hoofdsom van de schuld (US$ 650 miljoen) is afgesproken. Daarna komt de rente op 7,95 procent. Adhin zegt eerder herhaaldelijk de regering erop te hebben gewezen, dat de rente op de internationale kapitaalmarkt nooit onder de 7 procent is. De president heeft eerder volgens hem doen voorkomen, dat hij rente van 1 tot 2 procent op kapitaal zal binnenhalen.

Ook op de Value Recovery Instrument (VRI), als onderdeel van de principe overeenkomst met de bondholders, had Adhin kritiek. Volgens dit instrument zullen de bondholders voor de korting van circa US$ 230 miljoen die ze aan Suriname geven op de oude uitstaande schulden (circa US$ 880), worden gecompenseerd. Dat zal worden gedaan uit toekomstige royalty inkomsten uit de offshore olieproduktie van Blok 85. De jaarlijkse rente van 9 procent die voor de VRI is afgesproken, is volgens Adhin absurd hoog. De VRI heeft een looptijd tot 2050. Tegen die tijd zal Suriname volgens hem in totaal een bedrag van circa US$ 692 miljoen hebben uitbetaald aan de bondholders. 

SS

error: Kopiëren mag niet!