Viering Moederdag gaat ook gebukt onder financieel-economische crisis

Het is morgen, zondag 14 mei, Moederdag. Overal ter wereld wordt stilgestaan bij de onmisbare rol van moeders en moederfiguren. Vaak worden moeders in de bloemetjes gezet. Echter is het net als vele andere activiteiten ook bij Moederdag zo, dat de financieel-economische crisis haar effecten laat voelen. Tegenover Dagblad Suriname gaven enkele studenten aan, dat in deze tijd de mogelijkheden beperkt zijn. “We kunnen niet meer uit eten of wandelen. We gaan proberen er thuis een leuke dag van te maken.”

Ontstaan

Moederdag was een idee van Anna Jarvis in 1908 om moeders op een speciale dag te eren en te waarderen. Haar moeder had haar gevraagd om een speciale dag in het leven te roepen om de moeders van de wereld te eren. Na de dood van Anna’s moeder in 1905, begon Anna met het organiseren van kleine ceremonies om de verdiensten van haar moeder te eren. In 1914 werd Moederdag officieel erkend door de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Sindsdien is Moederdag uitgegroeid tot een wereldwijde traditie die jaarlijks wordt gevierd op de tweede zondag van mei.

Moederdag vandaag de dag

Moederdag wordt tegenwoordig gezien als een commerciële activiteit. Er worden veel cadeaus, kaarten en andere items verkocht om moeders te verrassen. Deze items gaan veelal gepaard met leuke boodschappen en mooie zinnen die de liefde en waardering voor moeders uitdrukken. Hoewel Moederdag tegenwoordig vaak wordt geassocieerd met commerciële activiteiten, is het belangrijk om te onthouden dat het een dag is om je moeder te eren en om waardering voor haar uit te drukken.

Echter is het in Suriname volgens velen haast onmogelijk om met een doorsnee salaris het iets uitbundiger te doen. 

error: Kopiëren mag niet!