Suriname is van ons allen!

In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, zegt een bezorgde senioren burger,  dat de recente situatie in het land, die ontstaat door de verschillende etniciteiten, zorgwekkend is. 

“Parlementariërs en regeringstoppers maken er een potje van”

Anna zegt, dat er een potje van wordt gemaakt door mensen die in de regering zitten en anderen die hoge functies bekleden. Een goed voorbeeld daarvan vindt ze de jeugdparlementariërs. Het zijn de ouderen die het goede voorbeeld moeten geven. Ze verpesten het voor de jeugd die straks moet overnemen. “Het had niet zo ver moeten komen. De saamhorigheid is wat we nodig hebben om ons bij elkaar te houden. Het verdelen van de bevolking in groepen zorgt alleen maar voor we verder vallen. Suriname heeft elke burger nodig voor de wederopbouw van dit mooie land”, zegt Anna in gesprek met de redactie. 

Jeugdigen nemen de trend over

Als gepensioneerde zit Anna vaak op het balkon en ziet vaak kleine kinderen langs gaan die samen op de fiets gewoon lopend met elkaar bezig zijn. Ze uiten zich en Anna geniet van de babbeltjes die de kinderen maken. 

De laatste tijd merkt ze, dat het voorbeeld dat ouderen geven niet goed overkomt bij jeugdigen. Zo hoort ze vaak verwijten van ja, mijn ouders zijn creool en hindoestanen houden niet van creolen. Soms een onschuldige uitspraak die ze meteen probeert te corrigeren, maar soms zijn de uitspraken vergaand. Zo is er soms een heel debat over wie het belangrijkst is voor Suriname en wie het liefst niet was gekomen.

Ze schrikt, omdat ze zelf als jongedame heeft ervaren wat het gevolg kan zijn van een etnische strijd. Surinamers moeten volgens Anna beseffen dat het land van iedereen, de een kwam voor de ander. “Uiteindelijk zijn we er allemaal naar toe gekomen, behalve de eerste groep die er al was”, zegt Anna afsluitend in het gesprek.

error: Kopiëren mag niet!