Jeugdraad Suriname voor jongeren, door jongeren

Jongeren in de leeftijdscategorie 16-22 jaar werden 5 mei in de gelegenheid gesteld zich kandidaat te stellen  voor de verkiezing van de Jeugdraad Suriname. Inmiddels zijn de namen van de kandidaten online bekendgemaakt en ook gepubliceerd door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, die belast is met de verkiezingen van de Jeugdraad. 

Op 1 juni zal de verkiezing online plaatsvinden waarbij jongeren in de leeftijdscategorie 12-25 jaar hun stem mogen uitbrengen. De zittingsduur in de Jeugdraad is gesteld op 3 jaar.                                                        

Het hebben van een Jeugdraad kan worden gezien als een belangrijk platform voor jongerenparticipatie om hun mening en ideeën te delen over zaken die hen direct of indirect aangaan bij (politieke) beleid en processen en om meer inzichten te krijgen over behoeften en uitdagingen van jongeren. De Jeugdraad Suriname kan dus het Jeugdbeleid helpen aansturen en bewaken te denken aan het beleid op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg, infrastructuur, cultuur enzovoorts. Daarnaast kan de Jeugdraad ook helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals leiderschapskwaliteiten, communicatieve vaardigheden en teamwork. 

De betrokkenheid van jongeren kan betekenen, dat zij hun mening kunnen geven over belangrijke maatschappelijke kwesties van hun leeftijdsgenoten en nog meer geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Belangrijk is wel dat de gemeenschap een goede beoordeling en keuze maakt wie zij als leden in de Jeugdraad Suriname willen. De leden moeten gekwalificeerd zijn en over de juiste leiderschapskwaliteiten beschikken zodat zij efficiënt kunnen fungeren als vertegenwoordigers van de jeugd. Daarnaast is de gemeenschap in zijn geheel ook gehouden om de nodige ondersteuning te bieden bij het uitvoeren van hun taken, organiseren van evenementen en het verzamelen van feedback van jongeren. Het is uiteindelijk een Jeugdraad Suriname voor jongeren, door jongeren.

JM

error: Kopiëren mag niet!