Braziliaanse BuZa-minister Veira in Paramaribo voor herleving Unasur 

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Mauro Vieira, was vrijdag op werkbezoek in Suriname. Hij werd door president Chandrikapersad Santokhi ontvangen op het presidentieel paleis. Volgens president Santokhi werd tijdens die ontmoeting benadrukt, dat het van groot belang is om de strategische besprekingen met Brazilië voort te zetten. Daarnaast kijkt Suriname ook vol verwachting uit naar de verdere uitbreiding van de samenwerking. 

Suriname is volgens Santokhi nog steeds lid van de Unasur en biedt volledige steun aan de revitalisering van dit regionale orgaan. “Wij streven naar een evenwichtige aanpak. In een wereld waarin talrijke uitdagingen spelen, is het essentieel dat Zuid-Amerikaanse landen streven naar constructieve dialoog en het aangaan van allianties om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken”, stelde de president.

Unasur herleven

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft het initiatief genomen om de Unión de Naciones Suramericanas (UNASUR) te heractiveren. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft aangegeven dat Suriname het initiatief ondersteunt. 

Suriname was nog één van de weinige leden van Unasur. Bolivia en Uruguay maakten samen met Venezuela de rest uit. Echter met het terugkeren van president Lula in Brazilie rijst de Unasur uit de as. De Braziliaanse president heeft alle staatshoofden van Zuid-Amerika uitgenodigd in Brasilia voor eind deze maand. President Santokhi heeft zijn aanwezigheid bevestigd. 

error: Kopiëren mag niet!