Vorm geen gevaar in het verkeer voor anderen, en ook niet voor jezelf

Ondanks de verschillende bekendmakingen door het Korps Politie Suriname over boetes voor verkeersovertredingen, zijn er nog steeds weggebruikers die een lakse houding hebben en zich er niet aan houden. Om deel te nemen in het verkeer dient men behalve in het bezit te zijn van een geldige rijbewijs ook in het bezit te zijn van een geldig keurings- en verzekeringsbewijs. 

De verzekeringstarieven zijn verschillend afhankelijk van het gewicht van het voertuig. Het verzekeren van een personenauto in de categorie p2 was ongeveer SRD 550. Thans is het bedrag met meer dan 100% verhoogd. Een normale autoverzekering kost nu dicht bij de SRD 1/700. Dat is wel driemaal het eerdere tarief.

Velen zijn de mening toegedaan, dat door de verschillende verhogingen, zoals nutsvoorzieningen, benzine en de prijzen van producten in de winkels, en mede gelet op de economische crisis in het land,  inkomen niet meer toereikend is om aan alle verhogingen te kunnen voldoen en het hierdoor steeds moeilijker wordt om te kunnen (over)leven. Hierdoor kiest men ervoor om ongekeurd en niet verzekerd deel te nemen aan het verkeer waardoor zij een gevaar vormen voor andere weggebruikers.

Behalve de loperij bij de verzekeringsmaatschappijen moet de benadeelde van een ongeval in de meeste gevallen ook zelf inkomen voor de geleden schade ondanks dat zij niet in de fout is. Dit wekt heel veel frustraties op, omdat men behalve dubbel wordt benadeeld nu ook dubbel in de kosten wordt gejaagd. Alleen vanwege het feit, dat de schuldige niet verzekerd is en er geen schadeclaim ingediend kan worden. Er is welliswaar een Waarborgfonds Motorverkeer waar benadeelden van een verkeersongeval terecht kunnen voor hun schadevergoeding in gevallen waarin zij niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Echter biedt dat nog geen garantie dat men in aanmerking komt voor de uitkering van het Fonds.

Behalve dat er weinig bekendheid is over het Fonds, is er tegenwoordig ook weinig betrokkenheid van de politie bij verkeersongevallen en bestuurders nu bij een aanrijding zelf het schadeclaim formulier moeten invullen om vervolgens te kunnen claimen. Door bestuurders te beboeten en/of hun te beperken tot deelname in het verkeer worden zij gedwongen om aan hun verplichtingen te voldoen. Het is belangrijk dat men verantwoord deelneemt in het verkeer onder alle omstandigheden. 

JM

error: Kopiëren mag niet!