Een geplande openbare vergadering van de Nationale Assemblee werd dinsdag weer eens geteisterd door het quorum-spook. Te weinig Assembleeleden hadden de presentielijst getekend, waardoor de vergadering geen doorgang kon vinden. Overigens, er zouden wel voldoende Assembleeleden (lees: oppositieleden) aanwezig zijn geweest in het gebouw van de Assemblee, maar vanwege kennelijk een politiek spel tekenden zij niet de presentielijst.
Het waren maar 23 coalitieleden die de presentielijst hadden getekend. Waarnemend voorzitter tevens VHP-Assembleelid Dew Sharman zag zich, na een uur geduldig wachten, genoodzaakt de vergadering te verdagen: er was geen quorum. Vervolgens werden de namen van de aanwezige politici die de presentielijst wel hadden getekend voorgelezen door de griffier, Ruth de Wind. Immers, het volk moet weten wie hun plichten, om het volk te vertegenwoordigen, verzaken.
Opmerkelijk of toeval?
Op de agenda stond de behandeling van de ontwerpwet nadere wijziging van de Personeelswet en van de Ambtenarenpensioenwet.
Opmerkelijk is het, dat een eerdere openbare vergadering, die van donderdag 27 april, waarin ook de ontwerpwet nadere wijziging van de Personeelswet en van de Ambtenarenpensieonwwet op de agenda stond, ook geen doorgang kon vinden vanwege een gebrek aan quorum.
Slechts 12 leden hebben de presentielijst toen getekend.
Is het toeval dat beide vergaderingen vanwege het feit dat Assembleeleden de presentielijst – waarschijnlijk om politieke redenen – niet tekenden, door Sharman moesten worden verdaagd?
De wetwijzigingen hebben trouwens betrekking op de ambtenarenregistratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De wijziging van de Personeelswet betreft onder meer het doen aanmerken als plichtsverzuim van het niet voldoen aan de verplichte ambtenarenregistratie. De wijziging van de Ambtenarenpensioenwet betreft voorzieningen die te maken hebben met vervroegd uittreding uit de overheidsdienst.
Serieus of dokken in koffiekamer
Burgers die de openbare vergaderingen van het parlement regelmatig volgen zullen zich afvragen in hoeverre de Assembleeleden hun werk nog wel serieus nemen. Immers, waarom wel aanwezig zijn in de Assemblee, maar geen presentielijst tekenen voor een openbare vergadering? Is het quorum verworden tot een instrument in een politiek spelletje?
De Assembleeleden zijn door het volk, door burgers, gekozen om juist dat volk, hun stemmers, te vertegenwoordigen. Maar, zodra het ze in het kader van een politiek spel uitkomt, gooien ze er met de pet naar. Let wel, ze worden betaald voor hun ‘Assembleeschap’ en ook nog eens met diverse extraatjes.
Er zijn dan ook veel burgers die vinden, dat Assembleeleden vergaderingen van de Assemblee absoluut moeten bijwonen, een verplichting (helemaal als ze in het Assembleegebouw aanwezig blijken te zijn), en dus niet dokken in de koffiekamer of andere kamers als dat hen politiek uitkomt terwijl een vergadering is aangevangen.
Quorum misbruikt
Assembleeleden behoren het middel van quorum niet te misbruiken als een pionnetje in een politiek spel. Is een parlementariër in de Assemblee voor het bijwonen van een vergadering, teken dan de presentielijst, neem plaats op het pluche en verdwijn niet in de koffiekamer als onderdeel van een politiek steekspel tussen oppositie en coalitie. Assembleeleden behoren het volk te vertegenwoordigen en behoren geen eigen belang pionnen te zijn in een politiek spelletje.
PK