Het nieuws over de kroning van Charles III tot de koning van Groot-Britannie heeft in Suriname voor gemengde reacties gezorgd. Veel Surinamers keken met minder aandacht naar deze kroning, omdat zij zelf ook onder een koninklijk huis hebben geleefd tijdens de koloniale tijd.
Suriname was vroeger een Nederlandse kolonie en werd in 1667 overgedragen aan de Engelsen, die het land tot 1667 bestuurde. Tijdens deze periode werd Suriname geregeerd door een gouverneur-generaal, die namens de koning van Engeland over het land heerste.
Deze periode is voor Surinamers niet alleen een herinnering aan het koloniale verleden, maar ook aan de onderdrukking die zij hebben ervaren als onderdanen van een koning.
Hoewel er gemengde gevoelens zijn over de kroning zijn er ook Surinamers die de traditie en de symboliek van de kroning waarderen.
De kroning is een belangrijk evenement voor de Britse bevolking en het is begrijpelijk dat zij trots zijn op hun monarchie en de daarmee gepaard gaande tradities. Aan de andere kant echter hechten veel Surinamers meer waarde aan een democratische regering die verantwoording aflegt aan het volk.
Zij willen niet onderdanig zijn aan een almachtige vorst en prefereren een regering die hen de vrijheid en keuze biedt om hun eigen toekomst te bepalen.
Veel landen binnen het Britse Gemenebest willen niet langer onder de kroon staan om verschillende redenen. Ten eerste is het voor sommige landen belangrijk om hun eigen soevereiniteit te behouden en te versterken. Landen binnen het Gemenebest beseffen dat hun relatie met het Verenigd Koninkrijk sterk verzwakt is, en dat het de verantwoordelijkheid is van hun eigen regeringen om hun eigen toekomst te bepalen.
Andere landen zijn gekant tegen het idee van een monarchie en de autoriteit die daarmee gepaard gaat. Ze zien de monarchie als een instituut dat verouderd is en dat een gebrek aan democratie en gelijkheid tussen burgers veroorzaakt. In plaats daarvan prefereren ze een democratische regering die verantwoording aflegt aan het volk en hen de vrijheid biedt om hun eigen toekomst te bepalen.