Braziliaanse president Lula da Silva wil Unasur reanimeren

Minister Ramdin eerder: “Unasur bestaat de facto niet meer”

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft het initiatief genomen om de Unión de Naciones Suramericanas (UNASUR) te heractiveren. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBS) heeft eerder tegenover lokale media verklaard, dat de Unasur de facto niet meer bestaat. Suriname was nog een van de weinige leden van Unasur. Bolivia en Uruguay maakten samen met Venezuela de rest uit. 

Echter, met de terugkeer van president Lula in Brazilië rijst de Unasur uit haar as. De Braziliaanse president heeft alle staatshoofden van Zuid-Amerika uitgenodigd in Brasilia voor eind mei. 

Afbrokkelende Unasur

Problemen in Venezuela, met name het regiem van Nicolas Maduro, is de belangrijkste oorzaak geweest van het uiteenvallen van Unasur. Het Forum voor de Vooruitgang en Ontwikkeling van Zuid-Amerika (Prosur) is een initiatief van de presidenten Sebastián Piñera (Chili)  en Iván Duque (Colombia), voor de oprichting van een integratie-orgaan ter vervanging van Unasur. In de woorden van de Colombiaanse president, die de aankondiging op 14 januari 2019 deed, zou Prosur open staan voor alle Zuid-Amerikaanse landen die aan twee vereisten voldoen: volledige geldigheid van de rechtsstaat en volledig respect voor vrijheden en mensenrechten. 

Prosur is een rechtse reactie op het linkse Unasur. 

Ramdin gaf in 2021 aan, dat Suriname formeel lid wordt van het regionale blok dat de Unasur vervangt. Eerder had president Chandrikapersad Santokhi de intentie tot toetreden al kenbaar gemaakt. 

Regering Bouterse steunde Maduro volledig 

In maart 2019 hebben Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Paraguay en Peru de Verklaring van Santiago getekend. Hiermee was het fundament gelegd om Prosur op te richten. Afgevaardigden uit Suriname, Bolivia en Uruguay benadrukten hun vastberadenheid en steun voor Venezuela en de aanspraak van Nicolas Maduro als president van het land. Ze weigerden de opkomende alliantie goed te praten. 

De regering van toenmalig president Desi Bouterse heeft Maduro en de Venezolaanse regering door dik en dun ondersteund. De NDP, die van oudsher ook banden heeft met linkse regeringen, bleef de linkse opvolger van Hugo Chavez ondersteunen. Met de komst van de regering Santokhi lijkt er langzamerhand verandering in te komen. Eerder had de regering Santokhi in de kwestie Venezuela als standpunt, dat Venezuela zelf aan zijn problemen moest werken en keurde buitenlandse inmenging af. 

President Lula heractiveert Unasur

Om de regionale integratie te ondersteunen heeft president Lula initiatieven ondernomen om de 12 staatshoofden uit te nodigen. Een van de eerste initiatieven hiertoe is de top ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South America’ die zal plaatsvinden op dinsdag 30 mei. President Santokhi zal deelnemen aan deze staatshoofden top waar het integratieproces van Zuid-Amerika in de wereld zal worden besproken. De 12 lidlanden van UNASUR zijn Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela en Suriname.

error: Kopiëren mag niet!