De vergadering van de Nationale Assemblee is vandaag, donderdag 11 mei, wegens gebrek aan quorum niet doorgegaan. Op de agenda stond de voortzetting van de behandeling van het wetsontwerp over het collectieve rechten vraagstuk van Inheemse en Tribale volken. Op de vergadering zou het wetsontwerp inhoudelijk worden besproken. Op het wetsontwerp Collectieve rechten van Inheemse en Tribale volken welke door de regering is ingediend, zijn eerder dit jaar bij aanvang van de behandeling van het wetsontwerp, door Asiskumar Gajadien (VHP) enkele wijzigingen voorgesteld.
Over die wijzigingen schijnt binnen de coalitie geen politieke overeenstemming te bestaan. De afwezigheid van het overgrote deel van de VHP-fractie voor de openbare vergadering was zeer opmerkelijk. Slechts Mahinder Jogi en Ronny Aloema waren namens de VHP-fractie aanwezig. De ABOP/PL fractie was met volle sterkte aanwezig.
Assembleevoorzitter Marinus Bee zei te zullen nagaan of er binnen de coalitie draagvlak is voor het wetsontwerp. Dezelfde vergadering gaat hij voor dinsdag volgende week uitschrijven. Voor de uitgeschreven vergadering van donderdagmiddag hadden leden van de oppositie (NDP en BEP) en de NPS wel de presentielijst getekend. In totaal hebben 21 leden de lijst getekend.
Ondertussen heeft de NDP-fractie in een uitgegeven verklaring gezegd meer tijd nodig te hebben voor de behandeling van de wet, waarbij in overleg getreden moet worden met alle betrokkenen. “De NDP eist dat voor de behandeling in DNA van deze zeer ingrijpende conceptwet, welke drastisch is gewijzigd via een amendement, er meer tijd wordt uitgetrokken om met alle belanghebbenden in conclaaf te treden teneinde te geraken tot rechtszekerheid en rechtsbescherming voor de inheemse en tribale volgen”, aldus staat in de verklaring. De NDP-fractie vindt ook dat alle gronden uitgegeven onmiddellijk nietig verklaard te worden conform de wettelijke bepalingen van het land.
SS