Er worden de afgelopen periode steeds verschillende prijzen betaald bij de pompstations voor brandstof. Dat zorgt voor veel meer chaos, frustratie en kritiek in de samenleving. Zonder de juiste reden te weten over de prijsaanpassingen worden er vaak verschillende uitspraken gesuggereerd. Een veel voorkomende uitspraak is, dat er elke dag een andere prijs betaald moet worden voor benzine.
Het feit alleen, dat benzine niet goedkoop is en men maandelijks zoveel geld uitgeeft alleen om te tanken en dan het steeds verhogen van benzineprijzen, zorgt voor nog meer frustratie onder de burgers.
Het is onduidelijk voor velen wat allemaal de reden(en) zijn die daartoe hebben geleid. Er wordt voor 1 liter unleaded bij SOL SRD 38,52 betaald, terwijl het enkele dagen geleden nog boven de SRD 40 was. Bij Gow2 daarentegen wordt voor 1 liter unleaded SRD 39,52 betaald. Bekend is wel, dat de prijzen van olie internationaal worden bepaald op de oliemarkt. Om overschotten aan olie te beperken of tekorten op te vangen heeft de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) de afgelopen jaren de productie beperkt. Dit heeft onder andere geresulteerd in hoge benzineprijzen internationaal.
Als de internationale prijzen van olie blijven stijgen, zal het heel moeilijk zijn om een vast tarief te betalen voor benzine. In Suriname zijn de olieprijzen ook afhankelijk van verschillende factoren. Naast de internationale marktprijzen zijn de uiteindelijke benzineprijzen ook te beïnvloeden door andere lokale factoren die erbij komen kijken. Te denken valt aan de verschillende belastingen die worden geheven op benzine (accijnzen en BTW), transportkosten, concurrentiekosten op de lokale markt en winstmarges. Dat maakt dat er uiteindelijk een veel hogere prijs wordt betaald aan de pomp.
“De regering is poppenkast met ons aan het spelen. Zogenaamd verlagen ze de benzineprijs met enkele SRD’s en na 2 dagen wordt het weer verhoogd. Niet te vergeten de lange rijen bij de pompstations of wanneer men gaat hamsteren op benzine. Alleen maar drama in dit land”, is de reactie van een burger tegenover Dagblad Suriname op de benzineprijzen.
JM