POLITIEK
Cruciale presidentsverkiezingen in Türkiye
DOOR DUNCAN MIL

10 mei 2023 – 14 mei 2023 – Terwijl Türkiye voor president en parlement stemt, zijn de oppositieleiders van de “Tafel van Zes” gefocust op een diepe economische crisis, torenhoge inflatie en de nasleep van catastrofale aardbevingen waarbij 50.000 mensen om het leven kwamen.

De staat van de economie van Türkiye en de enorme schade veroorzaakt door de aardbevingen in februari hebben de verkiezingscampagne gedomineerd — drie maanden later leven bijna 2,7 miljoen overlevenden van de aardbeving nog steeds in tenten. De presidentiële en parlementaire stemmen zullen beslissen wie het land met bijna 85 miljoen inwoners leidt en waar het vervolgens naartoe gaat.

President Recep Tayyip Erdoğan, 69, zit aan het hoofd van een steeds autoritairder regime dat intolerant is voor kritiek.

Zijn voornaamste uitdager is Kemal Kılıçdaroğlu, 74, van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP). Kılıçdaroğlu is de eenheidskandidaat van de Nation Alliance – of de zogenaamde Tafel van Zes – die belooft veel van Erdoğans beleid terug te draaien, waaronder zijn almachtige uitvoerende presidentschap dat in 2018 werd opgericht toen hij het parlementaire systeem van Türkiye afschafte.

De zes partijen die deel uitmaken van de Nation Alliance van de oppositie zijn Kılıçdaroğlu’s CHP, Good Party (İYİ), Democracy and Progress Party (DEVA), Felicity Party (SP), Democrat Party (DP) en Future Party (GP).

De oppositie heeft ook kritiek geleverd op vermeend wanbeheer van de regering wegens het niet handhaven van bouwvoorschriften in het zwaar getroffen oosten van Türkiye.

Bij de presidentsverkiezingen, die om de vijf jaar worden gehouden, wordt elke kandidaat die meer dan 50% van de stemmen in de eerste ronde wint, tot president gekozen. Als niemand een meerderheid behaalt, gaat de verkiezing over tot een tweede ronde – gepland op 28 mei – tussen de twee leidende kandidaten.

error: Kopiëren mag niet!