Vragen in DNA over ware toedracht in kwestie Pikin Saron

De Assembleeleden Rabin Parmessar (NDP) en Ronny Asabina (BEP) vinden dat de regering de ware toedracht van de gewelddadige ongeregeldheden vorige week te Pikin Saron uit de doeken moet doen. De informatie die de regering vorige week aan het parlement heeft verschaft over het gebeurde is onvolledig. Beiden leden betreuren hetgeen is gebeurd en vinden dat de gewelddadige acties niet op zichzelf staan. Er moet een diepgaand onderzoek komen.

Wanneer inheemsen machteloos toekijken dat in hun woongebied concessierechten en gronden worden uitgegeven, dan drijft dit hen tot wanhoop, zei Parmessar maandagmiddag in de Assemblee. Hun huis, grond en zelfs aanplanten zijn uitgegeven. Deze en andere zaken zijn al vele malen onder de aandacht gebracht van diverse autoriteiten, waaronder de districtscommissaris van Para, door diverse actoren, waaronder VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden van Suriname), recent nog op 26 april. Het assembleelid vroeg zich af hoe de inlichtingendienst en andere relevante diensten het gebeuren niet hebben zien aankomen.

Goudwinning bij Grassalco

Binnen het concessiegebied van Grassalco zijn er ook ongevallen. Waarom zijn de mensen daar naartoe getogen? Is er sprake van goudvoorkomen in dat gebied waar de buurtbewoners niet mochten gaan? Is er sprake geweest van ontruiming van het Grassalco terrein en is er sprake geweest van toelating van buitenstaanders om daar aan goudwinning te doen?

Wie zijn daar bezig geweest om aan goudwinning te doen? Zijn er machines van derden op het gebied van Grassalco om aan goudwinning te doen? Met wiens toestemming en onder welke voorwaarden? Dit zijn allemaal vragen die Parmessar aan de regering heeft gesteld.

Ronny Asabina was een stukje concreter over goudwinningsactiviteiten in het concessiegebied van Grassalco. Hij had over een hoge regeringsautoriteit die onlangs daar is neergestreken. Asabina zei, dat lokale arbeiders van Grassalco zijn aangezegd om thuis te blijven, terwijl anderen uit andere delen van het land worden ingezet om er te werken. Hij wilde het fijne ervan weten. Hij wilde ook van de regering weten of Grassalco haar goudconcessiegebied aan derden mag onderverhuren. 

Kon worden voorkomen

Asabina vindt evenals Parmessar, dat de betreurenswaardige gewelddadigheden voorkomen hadden kunnen worden, indien de regering en de autoriteiten een luisterend oor hadden voor de noden van de lokale dorpsgemeenschap. Volgens Parmessar is de materiële, immateriële en vooral het menselijk leed enorm. Concrete maatregelen van de regering blijven volgens hem achterwege om bijvoorbeeld de illegaal uitgegeven gronden en concessierechten onwettig te verklaren. De lokale dorpsgemeenschap dient in haar bestaanszekerheid waarborgen te krijgen.

Het Assembleelid pleit ervoor, dat de getroffen ondernemers gecompenseerd worden voor de geleden schade. De lokale getroffen bewoners dienen ook tegemoet te worden gekomen om hun leed te verzachten, zoals met medische voorzieningen en bijdragen in begrafeniskosten.

SS

error: Kopiëren mag niet!