Verklaring inheemse leden Nationale Reparatie Commissie Suriname

Ondergetekenden, inheemsen, allen leden van de Nationale Reparatie Commissie Suriname delen de volgende verklaring met de gemeenschap.

Achtergronden

Inheemsen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname en wonen al duizenden jaren op dit grondgebied. Wij zijn vredelievend, gastvrij en geloven in rechtvaardigheid. Na de komst van Europeanen is het de Inheemsen niet goed vergaan. Landroof, slavenhandel, slavernij, genocide en achterstelling hebben gemaakt dat onze voorvaderen, ondanks hun verzet, naar de verre binnenlanden zijn verdreven.

Bij de politieke onafhankelijkheid in 1975 zijn de inheemse volkeren ondanks gedane pogingen om betrokken te worden bij de onafhankelijkheidsprocessen door de toenmalige politieke elite in de kou gelaten.

Systematisch achtergesteld 

De inheemse volkeren zijn in ons land ook na de politieke onafhankelijkheid systematisch achtergesteld. De vraagstukken waarmee tal van inheemsen al jaren te kampen hebben zijn: onvoldoende kansen voor onderwijs en vorming, onvoldoende kansen op de arbeidsmarkt, hoge transport en communicatiekosten, onvoldoende huisvesting en uiteraard bedreiging van ons woon- en leefklimaat door de uitgifte van concessies in onze directe woon- en leefomgeving, maar ook door milieuvervuiling. Hiernaast bestaan er ook nog structurele sociale vraagstukken die te maken hebben met te veel drop-outs, drankmisbruik en ga zo maar door. Het is daarom niet zomaar dat de Caricom regeringsleiders en staatshoofden in 2014 in het kader van reparaties hebben gesteld dat in elk land, dus ook in ons land, voor de inheemsen een speciaal ontwikkelingsprogramma moet worden opgesteld en moet worden uitgevoerd.

De gebeurtenissen te Pikin Saron en Maripaston  

De gewelddadige gebeurtenissen die recentelijk hebben plaatsgevonden vragen bijzondere aandacht van de autoriteiten en de gemeenschap. De gebeurtenissen zijn namelijk het gevolg van de slechte sociaal-economische omstandigheden van de doelgroep. Ondergetekenden betreuren de gewelddadige gebeurtenissen en condoleren de nabestaanden van degenen die het leven hebben gelaten bij deze gebeurtenissen.

Aan de regering wordt geadviseerd om op korte termijn een plan van aanpak van de sociaal-economische problematiek en een tijdlijn op te stellen met het doel om de achterstanden die bij de doelgroep bestaan duurzaam aan te pakken en op den duur op te lossen.

Alwien Ligorie, lid Nationale Reparatie Commissie Suriname

Jerry Troenokromo, lid Nationale Reparatie Commissie Suriname

Peggy Massé, lid Nationale Reparatie Commissie Suriname

Audrey Christiaan, lid Nationale Reparatie Commissie Suriname

Uriël Sabajo, voorzitter Nationale Reparatie Commissie, Nederland

error: Kopiëren mag niet!