Uit onderzoek is gebleken, dat kinderen in Surinaamse tehuizen grote risico’s lopen op geweld, verwaarlozing en misbruik. 72 procent van de kinderen is slachtoffer van psychisch geweld en 54 procent van fysiek geweld. Sinds 2014 heeft Suriname een Wet opvanginstellingen ter regulering en bescherming van personen in een opvanginstelling. Het is bijvoorbeeld verboden om kinderen in opvanginstellingen te mishandelen. Toch wijst de praktijk anders uit.
In februari van dit jaar is een kindertehuis ontruimd door de Surinaamse autoriteiten, na meldingen van mishandeling, misbruik en verwaarlozing. De misstanden kwamen aan het licht, nadat een meisje voor straf met een strijkijzer was verbrand en een ander meisje was mishandeld. Ook zouden enkele kinderen van dat tehuis later hebben aangegeven, dat ze seksueel misbruikt zijn geworden. Een moeder deed dit jaar ook haar verhaal in de media waarbij zij aangaf, dat zij haar kinderen niet optimaal mocht bezoeken in het tehuis, waar zij haar kinderen had geplaatst. Later zou blijken. dat haar kinderen zwaar werden mishandeld. Een van haar dochters werd met heet water op haar hoofd verbrand. Ook haar jongste dochter zou als gevolg van mishandeling in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Dit soort zaken gebeurt de laatste periode vaker. En velen vragen zich daarom af in hoeverre er vorm wordt gegeven aan de uitvoering en handhaving van de Wet opvanginstellingen.
Assembleelid Cedric van Samson (VHP) heeft in maart van dit jaar de regering aandacht gevraagd voor aanscherping van het beleid en meer controle op kindertehuizen. Volgens Van Samson kan het niet zo zijn, dat opvangcentra voor kinderen als paddenstoelen uit de grond rijzen, zonder dat die kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden.
De redactie van Dagblad Suriname heeft het Assembleelid benaderd met enkele vragen over dit onderwerp, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.
SK